4 tips på hur du blir mer bekväm med småpratet

Verktygslådan Att mingla och nätverka bland okända människor kan vara en plåga för somliga. Två kommunikationsforskare ger några grundläggande tips för hur du startar ett samtal.

4 tips på hur du blir mer bekväm med småpratet
Foto:Stock Adobe

Att småprata kan vara obekvämt för många. Och om något ännu mer besvärande kan det vara på internationella konferenser och nätverksevenemang, där du kan känna dig som en främling i dubbel bemärkelse. 

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
VD-tidningen premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Strategiska artiklar med tips och analyser.
  • 6 fullmatade magasin årligen.
  • Tillgång till premiumnyheter på vdtidningen.se.
  • 100 procents fokus på vd-rollen.
Redan prenumerant?

Ofta handlar den stora utmaningen om att bryta isen i letandet efter nya kontakter. Några enkla verktyg för att sätta igång ett samtal finns i en artikel av Melissa Hahn (som undervisar i interkulturell kommunikation American University’s School of International Service) och Andy Molinsky (professor i organisationsbeteende och internationellt ledarskap på Brandeis University). Här är deras fyra tips på hur du startar ett samtal med vem som helst från var som helst, med både självsäkerhet och respekt.

Sök efter det ni har gemensamt. Du kan bryta isen genom att ställa frågor om konferensen: Vad väckte deras intresse för evenemanget? Vilka seminarier är de intresserade av att delta i? Planerar de att lyssna på huvudanförandet senare? Är detta första gången de deltar i denna konferens? Och så vidare.

Ställ öppna frågor. I stället för att fråga, ”Gillar du konferensen?” kan du fråga, ”Vad tycker du om konferensen så här långt?” En subtil förändring i formuleringen som öppnar upp för ett bredare spektrum av möjliga svar.

Berätta något om dig själv. När du delar något personligt om dig själv—till exempel att du är trött på grund av sömnbrist och har en nyfödd bebis hemma—minskar du osäkerheten för den andra personen och ger dem en känsla av att de lär känna dig bättre.

Säg helt enkelt ”hej”. Om du rent allmänt tycker att det är svårt att småprata, håll dig till grunderna. Hälsa vänligt och presentera dig själv. Beroende på hur vågad du känner dig kan du sedan vara rättfram och uttrycka att du skulle vilja lära känna den andra personen bättre. 

Melissa Hahn berättar om när hon en gång var med om just detta på en konferens i Polen. En deltagare kom fram under en kaffepaus, presenterade sig och föreslog att de skulle äta lunch ihop. De upprätthöll sedan kontakten i flera år, utan att någonsin prata om vädret. Melissa Hahn ser det som en påminnelse om att småpratet har ett syfte, och att du själv kan anpassa ditt sätt att nå dit du vill.

Källa: Harvard Business Review (How to make small talk with anyone from anywhere, 28/2-24).

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

Vd-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.