Vad är egentligen en snygg presentationssida, en så kallad slide? Som vd vill du såklart briljera när du håller en presentation. Hur du får till det vet retorikkonsulten Jenny Rosqvist, som håller utbildningar i presentationsteknik och vet vad som fungerar för åhörarna.
Snygga slides – så gör du
Verktygslådan
Glöm långa meningar och sluta fundera över hur många minuter varje slide ska få. Retorikexperten Jenny Rosqvist vet vilka visuella nycklar din presentation behöver för att hjälpa dig framföra ditt budskap på bästa sätt.
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
- Strategiska artiklar med tips och analyser.
- 6 fullmatade magasin årligen.
- Tillgång till premiumnyheter på vdtidningen.se.
- 100 procents fokus på vd-rollen.
– Jag ser när jag är ute och jobbar att det finns många presentationer som är fantastiskt bra, men också mycket som inte riktigt fungerar. Antagligen beror det på att man har fått lära sig de här verktygen på egen hand och inte riktigt har koll på hur de kan användas.
Less is more
Det vanligaste misstaget Jenny Rosqvist ser är att sidorna fylls med för mycket text. Istället för att använda dem som dokumentation för vad presentationen innehåller så ska du se på dem som ett verktyg som kompletterar och tydliggör det du säger.
– Tänk att dina slides ska vara mer visuella, och skilj på dokumentation och presentation. Bilder är det absolut enklaste sättet att göra det. En bild säger mer än tusen ord av en anledning. Låt bilden ta plats och se till att den har en koppling till det du pratar om – men se till att det blir max ett budskap per bild.
Fakta
3 tips på var du hittar rättighetsfria bilder
- unsplash.com
- grizzlybear.se
- stocksnap.io
Budskapet i centrum
Det spelar egentligen ingen roll hur många minuter varje sida är uppe, hur många slides du klickar dig igenom eller vilken mall eller vilket program du använt för att göra dem. Huvudsaken är att budskapet du vill förmedla kommer fram.
– Om det går fel och man frågar sig varför är svaret ofta att man inte tänkt tillräckligt tydligt kring målet – vad är det jag vill nå fram till? Vad vill jag få folk att förstå under min presentation? Det är ett samspel mellan dig som presentatör och dina slides, men se dem främst som ett hjälpmedel.
Gör det oväntade
Du kan också använda dina presentationssidor för att effektivt skapa liv i ditt framförande. Ska du berätta en anekdot eller göra något helt annat med publiken en stund? Låt inte dina åhörare sitta och läsa de tre punkterna på presentationen bredvid dig om och om igen – gör en svartruta!
– Gör en ruta som är helt svart – det blir en paus och är ett effektivt sätt för att skapa variation och dynamik. Det handlar om att jobba med interaktion. En annan viktig sak är att det inte ska gå för fort, gör gärna en övergång och led in lyssna på nästa slide innan du klickar fram den.
Fyra nyckelord för en bra slide
Variation – Låt inte varje slide se likadan ut. Bryt mönster, till exempel genom en svartruta. Om du har en bild till höger, sätt bilden till vänster på nästa slide.
Förenkling – Minska på texten! Skriv istället korta meningar eller enstaka ord i punktform.
Tydlighet – Fokusera på vad budskapet är och hur du får fram det.
Visualisering – Använd bilder! En bild säger mer än tusen ord och är lättare att komma ihåg.
Svartruta för effekt
I visningsläget: Det kan vara spontant eller planerat, men tryck på tangenten B så blir skärmen svart. För att gå tillbaka till presentationen trycker du på B igen. Tänk B som i black och B som i back.
I presentationen: Ibland kan det vara mycket att tänka på som det är, då kan det vara bra att planera in en svart slide i presentationen från början på ett strategiskt ställe i ordningen.
Fakta
7 praktiska tips
- Tänk bildspel.
- Max ett budskap per bild.
- Animera punkter och listor och klicka fram en punkt i taget.
- Stort typsnitt. Alla ska kunna läsa, undvik att gå under typsnitt med 20 punkter.
- Tänk på kontrasten. Tydlig kontrast = lätt att läsa (till exempel svart på vitt, och inte vitt på gult och så vidare).
- Led lyssnarna och gör en övergång: säg vad nästa del i presentationen ska beröra – sedan klickar du fram nästa slide.
- Kombinera med andra verktyg för variation, till exempel whiteboarden eller det traditionella blädderblocket.