Många mindre företag överlever inte utan export

Ekonomi Export är extremt viktigt för många små och medelstora företag. Två av fem av dessa företag skulle inte överleva utan export, enligt en Undersökning från Exportkreditnämnden, EKN.

Många mindre företag överlever inte utan export
Foto: Stock Adobe

Små och medelstora företag står idag för 40 procent av landets totala export, enligt ett pressmeddelande från EKN. Enligt undersökningen, där 300 företag intervjuats, skulle 42 procent av dessa företag troligen inte överleva utan export.

Den visar också att 80 procent av företagen har som målsättning att öka exporten, och det främst genom att satsa på nya produkter och tjänster. De ser även exporten som en möjlighet att möta nedgångar på den svenska marknaden, genom att då helt enkelt öka sin exportandel. Hela 59 procent anger detta som en möjlighet. 37 procent av företagen anger också att EU utanför Norden som den mest lockande exportmarknaden om de vill öka sin export, näst mest lockande är Norden med 26 procent följt av övriga Europa med 13 procent, Nordamerika med 11 procent och Asien med 6 procent.

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

VD-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.