Konsten att bli en mötesartist

Mötesteknik Som vd håller man i många olika typer av möten, både internt och externt. Med massor av övning kan hen bli en mästare på att få ut sina budskap. Mötesexperten Louise Andersson förklarar hur du gör.

Konsten att bli en mötesartist
Louise Andersson konstaterar att storytelling är ett kraftfullt sätt att kommunicera. Foto: Herr Omar

Många pratar om presentationsteknik men Louise Andersson, projektledare på kommunikations- och mötesbyrån Herr Omar, föredrar att kalla det för att framträda och att man ska träna på att bli en mötesartist.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

– En mötesartist kan hålla presentationer, men också agera moderator, delta i en expertpanel eller bli intervjuad, säger hon.

Louise Andersson relaterar till forskning som visar att sju av tio vd:ar tycker det är obehagligt att prata inför folk.

– Att tala inför en grupp är faktiskt den vanligaste rädslan som människor upplever, berättar hon.

Fakta

5 tips på hur man blir en mötesartist

  • Börja alltid med ett blankt papper och inte en gammal presentation. 
  • Utgå från målgruppens behov och förväntningar när du sätter ihop ditt manus. 
  • Öva, öva och öva. 
  • Att vara nervös är normalt. Omfamna nervositeten – den gör att du blir ännu bättre. 
  • Ha riktigt roligt – det märks och smittar av sig.

Att bli nervös inför ett framträdande konstaterar hon är mer vanligt än ovanligt.

– Det är helt normalt och ska inte leda till att man tackar nej till ett framträdande. Lyckas man inte så bra är det bara att analysera vad som inte gick så bra och sitta upp på hästen igen.

Andningen A och O

Oron att tala inför andra kan både yttra sig i kroppsliga reaktioner, i tankar, känslor och beteenden. Det kan till exempel handla om muntorrhet, hjärtklappning eller att man svettas.

– Andningen är A och O för att hålla sig lugn under ett framträdande. Vi kan lugna sinnet genom att medvetet ta djupa andetag, säger Louise Andersson.

Hon har själv nyligen upptäckt ett trix för att bota muntorrheten.

– Det blir faktiskt bättre om man biter sig lätt i tungspetsen.

Våga vara personlig

En bra början och ett bra avslut är viktigt i ett bra framträdande.

– Lyckas du bra med inledningen försvinner oftast nervositeten ganska snabbt.

Louise Andersson lyfter fram vikten av att våga vara personlig i sitt framträdande vilket både bidrar till ökat intresse och ökad trygghet hos åhörarna.

– Om du har roligt smittar det också av sig på dem.

Meetfulness

Det gäller att skapa energi i alla möten som man framträder på. Herr Omar har utvecklat en egen metod för detta som de kallar Meetfulness. Detta program bygger på vetenskap och 30 års studier av hur mötesproffs gör för att skapa meningsfulla möten.

– Det handlar bland annat om att få högre engagemang genom att göra passiva åskådare till aktiva deltagare. Det kan du göra genom att involvera mera, erbjuda fler sätt att bidra och lägga in saker som kickar i gång produktionen av lyckohormon.

Louise Andersson konstaterar att människan i snitt orkar lyssna aktivt i 20 minuter på en talare. Därför är det förödande att bli långrandig i sitt framträdande

– Då gäller det att lägga in tid för åhörarna att reflektera på vad de hört i ditt framträdande. Det kan man till exempel göra genom att ställa frågor till dem eller låta åhörarna prata med grannen.

Hon menar att det är smart att redan i början av anförandet berätta att man kommer att ställa frågor, så att alla håller sig alerta.

– Det är ett bra sätt att undvika att åhörarna multitaskar, vilket är alltför vanligt.

Ett blankt papper

Hon menar att det vanligaste misstaget man gör som talare är att köra i gamla hjulspår och ta det på volley.

– Nej, man ska alltid börja på ett blankt papper och skriva ner vad man vill förmedla och anpassa budskapet till den aktuella målgruppen. Sedan ska man öva, öva och öva framträdandet.

Hon har sett att många börjar med att ta fram bilder när de planerar sitt framträdande.

– I stället är det bättre att börja med själva innehållet som anpassas efter åhörarnas behov och sedan ta fram bilder som förstärker budskapet.

Louise Andersson konstaterar att storytelling är ett kraftfullt sätt att kommunicera.

– Det ökar både uppmärksamheten, kreativiteten och empatin. Man stimulerar då både hjärnan och fantasin. Genom att berätta en historia får åhörarna hjälp att ladda det emotionella batteriet, avslutar hon.

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

VD-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.

Det senaste