6 riktlinjer – förhandla dig fram till ett Ja!

Förhandling En förhandling behöver inte betyda att en part måste gå förlorande ut ur striden. En förhandling kan nämligen gynna båda parter – men för att komma dit behöver du reflektera lite extra över din förhandlingsteknik.

6 riktlinjer – förhandla dig fram till ett Ja!
Foto: Adobe stock

Här är 6 framgångsrika tips för att förhandla dig fram till ett ja:

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
VD-tidningen premium

Läs vidare – starta din prenumeration

 • Strategiska artiklar med tips och analyser.
 • 6 fullmatade magasin årligen.
 • Tillgång till premiumnyheter på vdtidningen.se.
 • 100 procents fokus på vd-rollen.
Redan prenumerant?
 1. Skilj på människor och problem
  I en förhandling är det viktigt att tänka på att motparten har känslor, åsikter, värderingar och bagage som påverkar vad de gör och säger. Ett effektivt sätt för att undvika konflikter och missförstånd är att sätta dig in i den andra partens perspektiv. Utforska varje sida och akta dig för att beskylla din motpart.
 2. Fokusera på intressen, inte ståndpunkter
  Ofta inleds en förhandling med att redogöra för parternas ståndpunkter, sådant som de från början inte vill vika sig för eller förhandla om. Men i stället för att redogöra för vad som är orubbligt, bör man dela med sig av vilka intressen som ligger bakom dessa ståndpunkter och utforska detsamma hos den man förhandlar med. Det öppnar oftast upp för fler möjligheter och ökar chansen till att få ett ”ja”.
 3. Lär dig hantera känslor
  Genom att berätta hur man känner och vad man tycker kan många knutar och anspänningar lösas upp. Skapa möjligheter och utrymme så att båda parter får tillfälle att uttrycka sig och dela med sig.
 4. Visa uppskattning
  Ingen gillar att känna sig ouppskattad. Detsamma gäller i en förhandling. Genom att visa vad man uppskattas hos den andra parten kan återvändsgränder plötsligt leda till genvägar. Försök förstå den andra, hitta meriter och kommunicera det.
 5. Var positiv i ditt budskap
  Positivitet är mycket mer framgångsrikt än negativitet. I stället för att kritisera och skylla på andra (till exempel hänvisa till andras åsikter) är ett bra sätt att utgå från sina egna åsikter och observationer, och föra saker på tal genom att visa sin oro och sitt medkännande.
 6. Undvik rundgången i agera-regagera
  En vanlig fälla att gå i när det gäller förhandlingar är att reflexmässigt sätta dig emot den andra partens ståndpunkt genom att kritisera eller avvisa den. Det är en naturlig känsla att gå i försvar, men du kommer vinna mycket mer på att kanalisera ditt motstånd till förhandlingsstrategi – så håll tillbaka dina reflexmässiga reaktioner.

Tipsen är hämtade från boken ”Getting to Yes: Negotiating Agreement Without Giving In (Penguin , 2011) av Roger Fisher, William Ury och Bruce Patton.

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

VD-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.