Ny vd på Erikshjälpen Second Hand: ”För mig är det viktigt att vara genuin”

På nytt jobb Jerker Sandell blir ny chef för Erikshjälpen Second Hand. Han kommer nu senast från en chefsposition på Ikea och efterträder Anette Alm Gustafsson i sommar. VD-tidningen har ställt några frågor kring det nya jobbet.

Ny vd på Erikshjälpen Second Hand: ”För mig är det viktigt att vara genuin”
Jerker Sandell är Erikshjälpen Second Hands nya verkställande chef.

Du beskriver att du har en passion för människor och för att få resultat att växa hur planerar du att förvalta detta på Erikshjälpen? 

– Mitt sätt att förvalta detta på Erikshjälpen är att jobba nära verksamheten och människorna som bidrar till den. För mig handlar det om att vara nyfiken och öppen för att lyssna in våra möjligheter och utmaningar, se oliktänkande som en styrka och situationsanpassa mitt sätt att leda för att få se människor och resultat att växa.

Du har arbetat länge på Ikea, där målet att möblera Sverige är en bärande del i strategin. Vad kan du ta med dig från deras verksamhet och strategi till Erikshjälpen? 

– Ikeas vision, att skapa en bättre vardag för de många människorna, genom sitt erbjudande av produkter till låga priser är relevant även för Erikshjälpen Second Hand som med sin ledande position kan göra cirkulär konsumtion tillgänglig för fler konsumenter. Med många års erfarenhet av att jobba inom retail på IKEA finns det flera komponenter som kan bli en inspirationskälla till Erikshjälpen Second Hands strategiska riktning.

Vad ser du för utmaningar för en verksamhet som Erikshjälpen. Det finns ganska många aktörer på området. Hur vill du positionera er?

– Erikshjälpen Second Hand är den största aktören och har en stark försäljningsutveckling med sig men utmanas samtidigt av lågkonjunkturens effekter av kostnadsökningar och att gåvoflödet av begagnade varor inte är lika starkt. Att se återbruk och cirkulära modeller växa i samhället är en trend som är bra och viktig för oss och kommande generationer. En större bredd av aktörer är i regel något som ökar konkurrens vilket över tid blir positivt för en bransch då det ökar farten på utveckling och innovation. Utveckling i sig är en viktig faktor för att fortsätta växa och inom Second Hand innebär det att den cirkulära konsumtionen i samhället ökar, det är bra för både människor och vår planet.

Mitt sätt att se på Erikshjälpens Second Hands positionering är att vi vill vara marknadsledande inom Second Hand i Sverige genom att låta våra kunder och medarbetare känna dom värdeskapande fördelar man bidrar till genom att handla eller donera till oss.

Slutligen, hur beskriver du din ledarstil?

– Som ledare inspireras jag av den autentiska ledarstilen. För mig är det viktigt att vara genuin, öppen och transparent för att skapa trovärdighet i det sammanhang man leder i. Som ledare vill jag bygga en atmosfär byggt på förtroende och tillit för att skapa engagemang och mod till att våga utvecklas och testa nya vägar, det värsta som kan hända är att vi misslyckas men har ändå skapat utveckling genom nya lärdomar in i framtiden.

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

VD-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.