11 supertips för att få ut max av Microsoft Copilot

Verktygslådan Co-Pilot är Microsofts motsvarighet till ChatGPT. Här bjuder fem av Sveriges främsta AI-experter på sina bästa tips för hur du utvinner maximalt ur det AI-drivna chattverktyget.

11 supertips för att få ut max av Microsoft Copilot
Foto: Stock Adobe

Tipsen kommer från Telekomidags stora supertipslista för Microsoft där Sveriges främsta AI-experter ger sina bästa råd. De som bidrar till tipsen här nedan är Nina Rapp från Microsoft, Henrik Byström från AI-labbet, Amanda Sterner från Advania, Josefin Stenmark från Xenit och Mårten Hellebro från Cloudway.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
VD-tidningen premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Strategiska artiklar med tips och analyser.
  • 6 fullmatade magasin årligen.
  • Tillgång till premiumnyheter på vdtidningen.se.
  • 100 procents fokus på vd-rollen.
Redan prenumerant?

1. Låt Copilot ta dina mötesanteckningar.

Förra året tipsade jag om möjligheten att ta gemensamma anteckningar direkt i ett Teamsmöte, vilket fortsatt är en fantastisk funktion – men i år vill jag ta detta till nästa nivå och låta Copilot ta anteckningarna åt er i mötet. Efter ett inspelat/transkriberat möte kan Copilot hjälpa till med både summering av vad som sagts och vilka actions som finns efter mötet, men du kan även ställa följdfrågor till Copilot utöver det som står med i summeringen.

2. Gå på möten där du har en aktiv roll, Skicka Copilot på resten.

Nu för tiden kan vi komma ikapp möten vi missat väldigt snabbt med hjälp av Copilot i Teams som både summerar och svarar på frågor från vad som skett i mötet. Detta betyder att vi kan fokusera på att gå på möten där vi har en aktiv roll och alla “detta möte kunde varit ett mail” kan man enkelt komma ikapp med. Detta hjälper oss också att se över vår möteskultur och säkerställa tydlighet vid en mötesinbjudan.

3. Håll fokus i möten, med hjälp av Copilot i Teams.

Har du kommit in sent i ett möte? Eller tappat tråden och behöver hjälp att komma tillbaka till vart ni är i mötet? Stör inte resten av mötet, utan dra upp Copilot direkt i Teamsmötet (kräver att transkribering är igång) och fråga Copilot “vad sade just person X” eller “Summera vad som gåtts igenom hittils i mötet”, ingen annan än du ser din konversation med Copilot. Copilot kan även hjälpa dig med förslag på relevanta frågor till en talare baserat på det som gåtts igenom och mycket mer.

4. Navigera promptar av Copilot i Teams.

Just nu är det mycket tips kring Copilot, men hur vet man vad man kan få hjälp med från Copilot? Det finns ett prompt-bibliotek direkt i chatten som hjälper dig med förslag på vad du kan prompta Copilot att göra. Du hittar detta genom att trycka på Copilot-loggan och trycka på “view prompts”.

5.Utnyttja möjligheterna med transparens.

CoPilot kan bara stödja dig baserat på den information du har tillgång till. Om vi gemensamt i organisationen börjar flytta informationen till kanaler i Teams och SharePoint siter, så ges möjligheten för medarbetare att ta del av organisationens samlade kunskap. Äntligen kan vi nå det kunskapsdatabasnirvana som har varit en helig graal i branschen i mer än 30 år.

6. Avgränsa svaret från Copilot med ett snedstreck.

En hjälpsam nyhet i Copilot är möjligheten att avgränsa svaret genom att referera till en specifik person/fil/möte/mail med ett / (snedstreck) före namnet på personen, mötet etcetera, när jag frågar Copilot-chatten om något i Microsoft Teams. Då slipper jag skriva fritext och chansa på att Copilot förstår min mänskliga hjärna.

7. Sammanfatta chatverksamhet.

Okej om ni ändå hänger i gruppchattar en del så är Copilot också väldigt hjälpsam på att sammanfatta vad som hänt, fråga om höjdpunkterna från senaste veckan eller vilka beslut som fattats. Och sen kan ni tjata på era kompisar i chatten att samtalet borde ägt rum i en kanalkonversation 😉

8. Låt Copilot sammanfatta veckan.

Om du har förmånen att ha en Copilot för Microsoft 365-licens vill jag starkt rekommendera att börja din vecka tillsammans med Copilot i Teams! Jag brukar hälsa på Copilot med en glad fras på måndagsmorgonen och får då ett peppigt svar som hjälper mig komma på banan. Prova prompten: ”Good morning new week! Can you please help me to summarize what I ended this previous friday and what I should focus on today to be prepared for my upcoming meetings this week?”

9. Var tydlig för att få relevanta svar.

Om du hade haft en egen kontorsassistent, då hade du självklart sagt hej och tack, och lika självklart hade du varit tydlig med vad du vill att assistenten ska göra. Lika tydlig behöver du vara gentemot din Copilot, med den stora skillnaden att din Copilot oftast inte har någon historik, personkännedom eller kommer ihåg vad det egentligen var du ville ha förra gången. Tänk på det när du ber din Coipilot om något, ju tydligare du är och ju fler ingångsvärden du ger, desto mer relevanta svar får du.

10. Copilot i Teamsmöten.

Om du har M365 Copilot, informera alla i mötet innan ni börjar, precis på samma sätt som om du hade spelat in mötet. Det ger också en möjlighet att diskutera vad du tänker att den kan användas till i just detta möte. Efteråt, dubbelkolla och rätta ALLTID sammanfattningen innan du publicerar den i mötesanteckningarna eller chatten.

11. Dela inga hemligheter med Copilot.

Microsoft Copilot (tidigare Bing Chat) är gratis och kan ge dig en massa AI-hjälp. Du behöver inte den kostsamma M365 Copilot-licensen för att sammanfatta dokument, hjälpa till att skriva PM, mejl, spotta ur sig idéer och förbättringsförslag. Var som alltid noga med att inte dela med dig av några företagshemligheter in i denna Copilot, precis på samma sätt som för alla andra Internet-tjänster.

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

VD-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.