4 steg: Så gör du ett vinnande första intryck

Verktygslådan Att göra ett gott första intryck på människor är viktigt i affärsvärlden. Ofta räcker det att följa enkla regler – regler som tyvärr också är ganska enkla att glömma. Amerikanska baseballstjärnan och vd:n Alex Rodriguez ger sina bästa tips på hur han brukar göra.

4 steg: Så gör du ett vinnande första intryck
Foto: Stock adobe/Arturo Pardavila III from Hoboken, NJ, USA, CC BY 2.0

New York Yankees-proffset Alex Rodriguez blev 2007 den yngsta spelaren någonsin att ha lyckats med 500 homeruns. Det gjorde honom rik och berömd, men sedan dess har mycket vatten flutit under broarna, och han är i dag en nästan lika framgångsrik affärsman.

Som delägare och vd för investmentbolaget A-Rod Corp har han fingrarna i många syltburkar, och han menar sig ha lärt av de bästa i affärsvärlden: Warren Buffett, George Steinbrenner, Marc Lore med flera. På sitt LinkedIn-konto beskriver han i ett inlägg (8 november 2023) vilken lärdom han fått av att studera ”de bästa”, som har visat sig mest avgörande för hans framgångar: Vikten av att göra ett gott första intryck. Så här beskriver Alex Rodriguez de fyra stegen för att lyckas, med sina egna ord:

Förbered dig noga innan du går in i ett möte.

”’Genom att misslyckas med att förbereda dig, förbereder du dig för att misslyckas’ sade Benjamin Franklin. Före varje möte, stort som smått, har jag sett vikten av att göra research. Ta dig tid att kolla upp vem du ska träffa, var de gick i skolan och hur deras karriär såg ut. När du har en grundförståelse, hitta gemensamma intressen och punkter som knyter an till din egen historia. Finn sätt att få kontakt på en personlig nivå med andra. Om du har gjort din reserach ordentligt minskar du de okända variablerna och känner självförtroende innan du ens går in genom dörren.”

Se bra ut, må bra.

”Under mina 14 år som en New York Yankee krävde George Steinbrenner [dåvarande ägaren av Yankees, red:s anm] att vårt lag följde en strikt klädkod. Om vi inte bar vår randiga spelaruniform, så bar vi ändå uniform: det vill säga en hel kostym, alltid välklippt och nyrakad. George kände till värdet av att göra ett gott första intryck vart vi än gick. Jag bär fortfarande en hel kostym varje dag till kontoret, på grund av vanan han präntade in i mig. Att se så bra ut man kan är en detalj som hjälper dig framåt i affärsvärlden, är min erfarenhet.”

Ge den du talar med din fulla uppmärksamhet.

”När du väl står ansikte mot ansikte med någon, tillåt dig inga distraktioner. Luta dig framåt, lyssna intensivt och var helt engagerad i konversationen. Det innebär att låta bli din telefon, alltid ha en anteckningsbok om du behöver notera något, och vara en aktiv lyssnare från början till slut. Den respekten det beteendet kommer att ge dig i en värld full av distraktioner kommer att stanna kvar hos den andra långt efter att du lämnat mötet.”

Följ upp!

”Detta är steget jag ser att folk oftast missar. Försök att följa upp mötet med ett mejl eller ännu bättre ett handskrivet brev inom 24 timmar. Det var så jag blev vän med Warren Buffet när jag bara var en idrottsman. Folk uppskattar ansträngningen och intrycket du lämnar får en personlig prägel som ger dig fördelar över alla andra.”

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

Vd-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.