I förhållande till folkmängd överträffar värdet av de 30 bästa svenska varumärkena motsvarande värde i Frankrike, Nederländerna, Tyskland, Storbritannien, Italien och Spanien.
Sveriges främsta varumärken utklassar övriga Europa
Arbetsgivarvarumärke
När Sveriges ledande varumärken för första gången rankas i den globala undersökningen Kantar BrandZ sker det med blågula flaggan i topp. Sverige spelar i en helt egen division, ett litet land med nästan oproportionerligt starka varumärken.
Från 2023 tar Sverige plats i Kantar BrandZ som är världens största och mest omfattande varumärkesstudie med fokus på varumärkets bidrag till lönsamhet och vinst.
Rapporten Kantar BrandZ Most Valuable Swedish Brands visar att Sverige är en stormakt inom varumärken. Landets 30 mest värdefulla varumärken har ett sammanlagt varumärkesvärde på 76,3 miljarder dollar (cirka 760 miljarder svenska kronor).
Nummer ett på listan över Sveriges 30 mest värdefulla varumärken är IKEA med ett samlat varumärkeskapital på 20,8 miljarder dollar (motsvarande 210 miljarder kronor – dubbelt så mycket som tvåan på topplistan, musikbranschens utmanare Spotify (värde 103 miljarder kronor).
Läs mer: Trots ekonomisk kris Sveriges varumärken växer
– Svenska varumärken presterar särskilt starkt på den globala arenan där många blivit internationellt välkända. Det är ingen överraskning att IKEA toppar rankingen, de är erkända jorden runt och har behållit sitt svenska DNA i allt de gör, säger Christine Völcker, vd för Kantar Sverige.
Topp 30-listan samlar varumärken med en stor bredd från flera olika varukategorier. Sverige är även en av de mest mångsidiga marknaderna. På listan finns allt från mjölken på våra frukostbord – inklusive det mejerifria alternativet och själva bordet – till bilarna vi kör, tjänsterna vi använder och de banker och försäkringsbolag som lovar oss en god natts sömn.
Analogt med det svenska musikundret har många svenska varumärken startat framgångsrikt i Sverige och därefter nått globala framgångar. Sju varumärken på svenska topplistan genererar över 90 procent av sitt värde från andra länder. Endast Frankrike med sina många lyxvarumärken har en högre andel av sitt varumärkesvärde från internationella marknader.
– Trots de senaste årens utmaningar och oro har svenska varumärken övertygat konsumenterna att välja dem. BrandZ visar tydligt att bolag med starka varumärken tenderar förlora mindre av sitt börsvärde i kristider och också återhämtar sig snabbare när förhållandena förbättras. Varumärkesvärde är en åtråvärd tillgång, konstaterar Christine Völcker.
Baserat på Kantars etablerade ramverk för att mäta varumärkesvärde visar rapporten att varumärken primärt skapar värde genom tre nyckelkriterier: mental tillgänglighet, differentiering och meningsfullhet. Framgångsrikt arbete mot dessa kriterier leder till unika varumärken med hög profil och förmåga att möta konsumentens behov. Rapporten hjälper även varumärkesägarna att identifiera vad som driver just deras varumärkesvärde och vad de behöver förändra för att bygga starkare relationer med kunder i framtiden.