Här är Sveriges bästa arbetsgivare 2023

Arbetsgivarvarumärke Sveriges bästa arbetsgivare enligt medarbetarna själva har utsetts. Både i kategorin stora företag och små/medelstora är det konsultbolag inom IT som korats.
– Det är otroligt fint att få ett kvitto på att sättet vi jobbar på är det rätta, säger Mattias Matson, grundare och vd på One Group som prisats.

Här är Sveriges bästa arbetsgivare 2023
One Groups vd Mattias Matsson. Foto: Universum

Företagen har röstats fram utifrån en undersökning av Universum som gör marknadsundersökningar särskilt inriktade på arbetsgivare och deras varumärke. Rankningen utgår ifrån tre faktorer: intern identitet, nöjdhet/rekommendation och lojalitet.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
VD-tidningen premium

Läs vidare – starta din prenumeration

 • Strategiska artiklar med tips och analyser.
 • 6 fullmatade magasin årligen.
 • Tillgång till premiumnyheter på vdtidningen.se.
 • 100 procents fokus på vd-rollen.
Redan prenumerant?

Medarbetarna som deltagit i undersökningen har svarat på frågor om sina arbetsgivare och några gemensamma ord som de nöjdaste medarbetarna associerar med dem är gemenskap, glädje, familj, familjärt och trygghet. Det finns också utmärkande egenskaper som ligger i topp när det kommer till de attribut som tillskrivs en bra arbetsgivare. Det handlar om att arbetsgivaren ska ha respekt för medarbetarna, erbjuda en konkurrensmässig grundlön, uppmuntra till balans mellan arbete och privatliv samt erbjuda en trygg anställning och ledare som stöttar medarbetarens utveckling.

Två IT-konsultbolag

I år är pristagarna två IT-konsultbolag. I kategorin stora företag har Consid tagit hem priset för tredje året i rad. Företaget startades 2000 av Peter Hellgren och Henrik Sandell och har i dag knappt 2 000 anställda på kontor runtom i Sverige, och har även expanderat utomlands.

Peter Hellgren, vd Consid.

– Individerna är vårt reella värde, det är otroligt viktigt att vi skapar en vinnande kultur och att individerna trivs och attraheras av de goda värderingar vi står för. En del i det är att erbjuda intressanta karriärvägar internt så att man inte behöver söka sig utanför bolaget, säger vd Peter Hellgren.

Lista

Topp 50 stora företag

 1. Consid
 2. Praktikertjänst
 3. Sabis
 4. Sigma Technology Group
 5. Rejlers
 6. Sectra
 7. Sogeti
 8. TUI Nordic
 9. Svenska Spel
 10. Essity
 11. Sesol
 12. Astra Zeneca
 13. Tetra Pak
 14. Xylem
 15. Capgemini
 16. Holmen
 17. Bravida
 18. Lantmännen
 19. Knightec
 20. Skanska
 21. CGI
 22. Atea
 23. Combitech
 24. Beroendecentrum Stockholm
 25. LKAB
 26. Sigma
 27. NCC
 28. Handelsbanken
 29. Sweco
 30. Ambea
 31. Länsförsäkringar
 32. Coca-Cola Europacific Partners
 33. Stora Enso
 34. Trafikverket
 35. Assa Abloy
 36. Ericsson
 37. ABB
 38. Siemens
 39. Hitachi Energy
 40. Göteborgs universitet
 41. Scandic Hotels
 42. Sandvik
 43. Ikea
 44. Caverion
 45. Vattenfall
 46. Länsstyrelsen
 47. SEB
 48. Ahlsell
 49. DB Schenker
 50. Nordea

Enligt honom är det också ett vinnande koncept att ha en HR-avdelning i egen regi som jobbar med rekryteringen.

– Vi har ett hundratal individer som bara jobbar med det, det skulle vi aldrig leja ut. Men sedan handlar det ju om kulturen, att den bygger på stor ödmjukhet och respekt men också att vi verkligen synliggör varje individ och möjligheterna att ta ansvar på ett naturligt sätt.

Lista

Topp 10 små/medelstora företag

 1. One Group
 2. Professionals Nord
 3. Fellowmind
 4. Normative.io
 5. Dentsu Sweden AB
 6. Sigma Industry East North Group
 7. Sambla
 8. Bonliva
 9. Valio
 10. Eskilstuna Strängnäs Energi & Miljö (ESEM)

I kategorin för små och medelstora företag rankas One Group med sina 400 anställda, de flesta IT-specialister, i topp. One Group har likt Consid satsat stenhårt på att rekrytera rätt folk till företaget, vilket i deras fall brukar innebära toppbetyg i snällhet. Mattias Matsson, vd och grundare, lyfter sin strategi att förenkla och förtydliga.

– Vi är extremt noggranna i vår rekrytering och säkerställer att det är rätt typ av människor för oss. Att det är personer som tycker det är viktigt att vara snäll, prioriterar det och har ett intresse av att engagera sig i det. När vi gör det då blir vi väldigt starka.

Bemannings- och rekryteringsföretaget Professionals Nord som han också grundat hamnade på plats nummer två.

– Det är alltid en utmaning att definiera vad definitionen av den bästa är, men här är det ju konkret att det är medarbetarna själva som fått tycka till. Vi jobbar på samma sätt där och det här är svaret på att det sätt vi jobbat utifrån i ganska många år nu är det rätta. Det är otroligt fint att få ett kvitto på att det vi tror på tror även våra medarbetare på, säger Mattias Matsson.

Läs Vd-tidningens inspirationsporträtt med Mattias Matsson här.

Fakta

Om undersökningen

Sveriges bästa arbetsgivare är en nationell undersökning som genomförs bland hundratals arbetsgivare av Universum. Enkäten fokuserar på det interna perspektivet och skickas ut till arbetsgivarnas egna medarbetare som då får chansen att bedöma sina nuvarande arbetsgivare.

Underlaget för Sveriges bästa arbetsgivare 2023 samlades in mellan februari och juni 2023 och består av svar från totalt 26 623 respondenter.

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

Vd-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.