Dessutom uppger 8 av 10 företag att den pågående våldsutvecklingen påverkar attraktiviteten och därmed gör det svårare att locka till sig kompetens, besökare och investeringar samt gör det svårare för företag att etablera sig här. En av fem företagsledare uppger också att gängkriminaliteten redan drabbat deras företag.
Gängkriminaliteten försämrar bilden av Sverige
Arbetsgivarvarumärke
En undersökning som gjorts av Stockholms Handelskammare visar att 9 av 10 företag är oroliga över att gängkriminaliteten kommer att försämra bilden av Sverige internationellt – om den brottsutveckling vi ser nu fortsätter.
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
- Strategiska artiklar med tips och analyser.
- 6 fullmatade magasin årligen.
- Tillgång till premiumnyheter på vdtidningen.se.
- 100 procents fokus på vd-rollen.
I undersökningen, som genomförts i samarbete med Demoskop, svarar 90 procent av de 300 tillfrågade företagsledarna i Stockholms och Uppsala län att de är oroliga över att Sverigebilden kommer att försämras utomlands mot bakgrund av gängkriminaliteten.
Svårare locka investeringar
– En hel del företag uppger att de redan har fått svårare att locka investeringar till Sverige och Stockholm, berättar Fredrik Erfelt, biträdande näringspolitisk chef på Stockholms Handelskammare.
Nästan 4 av 5 företagare uppger att de är oroliga för sin förmåga att rekrytera personal om våldsvågen fortsätter. Var femte företagsledare uppger att företagets kompetensförsörjning redan påverkats negativt.
– Det är nödvändigt att även involvera näringslivet i brottsbekämpning och brottsprevention. Det offentliga och det privata måste börja samarbeta i dessa frågor, annars kommer vi aldrig att råda bot på problemen, avslutar Fredrik Erfelt.