Gängkriminaliteten försämrar bilden av Sverige

Arbetsgivarvarumärke En undersökning som gjorts av Stockholms Handelskammare visar att 9 av 10 företag är oroliga över att gängkriminaliteten kommer att försämra bilden av Sverige internationellt – om den brottsutveckling vi ser nu fortsätter.

Gängkriminaliteten försämrar bilden av Sverige
Nästan 4 av 5 företagare uppger att de är oroliga för sin förmåga att rekrytera personal om våldsvågen fortsätter. Foto: Adobe Stock

Dessutom uppger 8 av 10 företag att den pågående våldsutvecklingen påverkar attraktiviteten och därmed gör det svårare att locka till sig kompetens, besökare och investeringar samt gör det svårare för företag att etablera sig här. En av fem företagsledare uppger också att gängkriminaliteten redan drabbat deras företag.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
VD-tidningen premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Strategiska artiklar med tips och analyser.
  • 6 fullmatade magasin årligen.
  • Tillgång till premiumnyheter på vdtidningen.se.
  • 100 procents fokus på vd-rollen.
Redan prenumerant?

I undersökningen, som genomförts i samarbete med Demoskop, svarar 90 procent av de 300 tillfrågade företagsledarna i Stockholms och Uppsala län att de är oroliga över att Sverigebilden kommer att försämras utomlands mot bakgrund av gängkriminaliteten.

Svårare locka investeringar

– En hel del företag uppger att de redan har fått svårare att locka investeringar till Sverige och Stockholm, berättar Fredrik Erfelt, biträdande näringspolitisk chef på Stockholms Handelskammare.

Nästan 4 av 5 företagare uppger att de är oroliga för sin förmåga att rekrytera personal om våldsvågen fortsätter. Var femte företagsledare uppger att företagets kompetensförsörjning redan påverkats negativt.

– Det är nödvändigt att även involvera näringslivet i brottsbekämpning och brottsprevention. Det offentliga och det privata måste börja samarbeta i dessa frågor, annars kommer vi aldrig att råda bot på problemen, avslutar Fredrik Erfelt.

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

Vd-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.