Välj rätt ledarskapsutbildning med hjälp av forskning

Sponsrat av Psykologifabriken Hur väljer du rätt ledarskapsutbildning? En utbildning som du faktiskt använder och som ger resultat i teamet du leder? Forskaren Christina N. Lacerenza och hennes team gjorde 2017 en sammanställning kring vad som utmärker en bra ledarskapsutbildning. Hennes fynd kan du använda som en checklista för när du själv ska välja det som stöttar dig bäst. Hon föreslår att en ledarskapsutbildning ska innehålla följande:

Välj rätt ledarskapsutbildning med hjälp av forskning

1. Möjlighet att träna i den egna vardagen

Får du med dig något från utbildningen som du kan använda i den egna vardagen? Visst är det kul att kunna en teori om armhävningar men resultaten kommer om du gör dem. En ledares uppgift är att leda en grupp mot ett gemensamt mål. Därför är ledarens vardag ofta ett team. Får du konkreta tips baserade på forskning om sådant som gör dig till en bättre ledare av teamet?

2. Träningstillfällen spridda i tid

Det kan vara lätt att komma av sig i sin träning. Det är lättare att göra armhävningar om du har stöd av gruppträning. Det kan vara ensamt att vara ledare och vara svårt att följa alla knep från forskningen i vardagen. Med träningstillfällen spridda i tid orkar du i det långa loppet.

3. Feedback på ansträngningar

Får du konkret och positiv feedback som fokuserar på ansträngningar och färdigheter snarare än personlighetsdrag? Då ökar effekten av din ledarskapsutbildning. Det är inte så intressant om du tycker att du är en sportig person eller inte, det intressanta är om du gör dina armhävningar. Det är samma sak med ditt ledarskap. Gör du bra ledarskapsbeteenden så blir du förr eller senare en bra ledare. Med rätt stöttning blir det lättare.

Oskar Henrikson, leg. psykolog, VD och grundare.
Foto: David Brohede

Psykologifabriken är vetenskap viktigt, så självklart följde vi Lacerenzas råd när vi designade vår ledarskapsutbildning. Med hjälp av Habitud , det psykologiska gymmet, får du som chef tillgång till hundratals forskningsbaserade övningar att göra med ditt team i er vardag. Kanske vill du inleda veckomötet med en övning om roller? Kanske vill du göra konferensen mer effektiv med en övning om mål? Övningarna är sorterade efter åtta principer för framgångsrika team, principer som tas upp i den prisbelönta boken Ensam eller stark . Principerna inkluderar hur du skapar psykologisk trygghet, håller bra möten och uppmuntrar en positiv feedbackkultur.

Vår ledarskapsutbildning sträcker sig över ett år och börjar med en uppstartsutbildning där får du allt du behöver för att sätta igång med ditt team. Du lär dig att inkludera dina teammedlemmar i valet av övningar och hitta det som funkar för er.

På löpande träffar under året får du träffa andra chefer och ledarutvecklare som använder Habitud. Några har varit igång i flera år och vet massor om att leda och utveckla team. Du får också coachning av våra nördiga organisationspsykologer som hjälper dig att omvandla forskning till praktiska knep.

Utbildningen gör dig som ledare till en Habitudtränare , en chef som inte bara har teoretisk kunskap om ledarskap utan faktiskt använder den för att skapa resultat. En ledare som gör teamutveckling till en vana.

Verkligheten är den bästa ledarskapsutbildningen. Välj en ledarskapsutbildning som hjälper dig att dra lärdom av den.

Bloggen

På nytt jobb

VD-tidningen

VD-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.