Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Hur kan vd:n förstå medarbetarna?

Ledarskap Varför beter sig medarbetarna som de gör? Detta kan man få en del svar på genom att ta del av den senaste forskningen inom OBM, Organizational Behavior Management vilket presenteras av psykologen Leif E. Andersson i en ny bok.

Hur kan vd:n förstå medarbetarna?

Leif E.Andersson menar att det inte finns dåliga människor, bara dåliga beteenden. Med rätt verktyg kan man förstå och ändra på beteenden. OBM-boken Psykologi för ledare förklarar varför medarbetare gör som de gör, och hur ledaren kan motivera dem till beteenden som ger resultat.

– Vi människor vill tro att vi är logiska, rationella och intelligenta varelser. Psykologin lär oss tvärtom att vi ser det vi vill se, att det mesta av våra vardagliga handlingar är rent reflexmässiga och att våra beslut styrs mer av känslor än av logik, berättar Leif E. Andersson.

Läs mer: Förstå drivkrafterna och nå bättre resultat

Som ledare gäller det att förstå medarbetarna, hitta deras personliga drivkrafter och hjälpa dem att göra rätt och trivas med det. Detta resulterar både i effektivare och gladare medarbetare samt en organisation med bättre resultat. Inga förändringar genomförs av planer och beslut, utan av människors faktiska beteenden – vad de gör.

– Lär känna dina medmänniskor och vilka konsekvenser som styr dem, då kan du välja vilka verktyg du ska använda i olika situationer, säger Leif E Andersson.

Läs mer: Motiverade chefer viktigast för att engagera medarbetare

Han skrev den första svenska boken om OBM 2009. Sedan dess har han utbildat mängder av ledare i konsten att motivera medarbetare till att göra rätt beteenden och trivas med det. Boken visar även på hur OBM förhåller sig till andra förändringsmodeller och hur OBM kan interageras tillsammans med dessa. Den vänder sig både till ledare och till andra personer som arbetar med människor och intresseras av deras beteenden. 

Boken ges ut av Sanoma Utbildning.

Karriär

Strategi & målstyrning

Kunskapsmaterial

Inspiration

Ledarskap & styrning

Vårt nyhetsbrev

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Vd-tidningen sparar mina uppgifter.
VD-tidningen

Vd-tidningen Premium

För dig som har 100 procents fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.