Oplanerat arbete kan driva innovation

Ledarskap & Styrning I västvärlden tenderar vi att värdera planering och schemaläggning högt, men de flesta studier som har studerat chefer i arbete visar att de har mycket oplanerat arbete. En av slutsatserna i en ny avhandling är att oplanerat arbete kan gynna innovationsförmågan.

Oplanerat arbete kan driva innovation
Kristina Sollander Foto: Daniel Sjödahl

I sin avhandling “Unplanned Managerial Work: A Driver for Knowledge Creation and Innovation Capabilities in Manufacturing SMEs” tittar Kristina Sollander på Tekniska högskolan, Jönköping University, närmare på ledningsarbetet i tillverkande små- och medelstora företag.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
VD-tidningen premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Strategiska artiklar med tips och analyser.
  • 6 fullmatade magasin årligen.
  • Tillgång till premiumnyheter på vdtidningen.se.
  • 100 procents fokus på vd-rollen.
Redan prenumerant?

Inför sin avhandling har Kristina Sollander bland annat ”skuggat” sju olika ledare i fyra olika företag under sammanlagt 21 dagar. Under den tiden så hade ledarna i genomsnitt 50 procent oplanerad arbetstid – och hälften av den initierades av dem själva. Avhandlingen visar att det oplanerade arbetet är av stor vikt för lärandet och innovationsarbetet i företagen. Vidare visar den på vikten av att värdera både det planerade och oplanerade ledningsarbetet, då det gynnar lärande och innovationsförmåga genom hela organisationen.

– Låt oss värdera och uppmuntra oplanerat ledningsarbete och uppmuntra oväntad reflektion både för individen och för gruppen. Det är en viktig komponent för att ha en lärande och innovationsinriktad organisation. Denna avhandling riktar sig inte enbart till chefer, utan jag hoppas att även de utan chefsposition men som jobbar med ledningsarbete ska tycka att den är intressant, säger Kristina Sollander.

Framöver vill Kristina Sollander gärna fortsätta att forska och utveckla kunskap kring området.

– Jag vill fortsätta att undersöka ledningsarbetet från det planerade och oplanerade perspektivet och skulle gärna göra liknande studier i andra kontexter, men även på andra funktioner som inte har en chefsroll, avslutar hon.

Läs hela avhandlingen här

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

VD-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.