Så vässar du din sociala kompetens som vd

Vd-rollen För en vd är social kompetens grundläggande i ett bra ledarskap. Detta är något som går att träna upp – och även introverta personer kan ha en framtid som ledare.

Så vässar du din sociala kompetens som vd
Alla kan träna upp sina sociala förmågor. Foto: Stock Adobe

En undersökning som chefsorganisationen Ledarna gjort visar att de två viktigaste egenskaperna hos en chef, när cheferna själva får värdesätta, är social kompetens och att vara samarbetsinriktad.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
VD-tidningen premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Strategiska artiklar med tips och analyser.
  • 6 fullmatade magasin årligen.
  • Tillgång till premiumnyheter på vdtidningen.se.
  • 100 procents fokus på vd-rollen.
Redan prenumerant?

Att vara samarbetsinriktad brukar benämnas som att ha social kompetens eller emotionell intelligens.

Fakta

Så kan man som vd utveckla sin sociala kompetens

  • Var nyfiken på andra och ställ frågor.
  • Lyssna mer än vad du själv pratar.
  • Våga vara tillsammans med människor du normalt inte umgås med och som är olika dig själv.
  • Be om återkoppling från någon du har förtroende för, och som är ärlig mot dig, om hur du uppfattas och vad i ditt beteende du kan behöva förstärka eller dämpa.
  • Ta hjälp av en coach.

– Det handlar då om att ha god förmåga att hantera det sociala samspelet på arbetsplatsen, konstaterar Anki Udd, ledarskapsutvecklare hos Ledarna.

Hon konstaterar att kraven på relationen mellan chefen och varje enskild medarbetare har ökat.

– För vd:n handlar det då främst om relationen med medlemmarna i ledningsgruppen, konstaterar Anki Udd.

Omedelbar feedback

I dag förväntas chefen hantera varje person individuellt.

– Förr var det kollektivet som gällde, nu vill alla bli sedda. För chefen är det viktigt att se och respektera varje medarbetare.

Hon konstaterar att den unga generationen är speciellt känslig när det gäller bemötandet från sina chefer.

– De vill ha omedelbar feedback och vill vara med och fatta beslut.

Blir aldrig fullärd

Att bli bättre på att lyssna är ett av Anki Udds grundläggande tips.

Hon betonar vikten av att som vd aldrig sluta att utvecklas.

– Som vd blir du aldrig fullärd. Det pågår en ständig träning i vardagen och du behöver egen påfyllning av kunskap och verktyg som hjälper dig i din roll.

Hur kan man då som ledare då träna upp sina sociala kompetens och emotionella intelligens? Här lyfter Anki Udd först av allt fram vikten av att skapa utrymme i sin arbetsdag för reflektion.

– Utan reflektion lär man sig aldrig av sina erfarenheter. Här handlar det både om att fundera över vad som fungerar bra och dåligt i företaget. Det kan vara bra att sätta ord på vad du känner, kanske i form av en dagbok.

Delegera mera

Hon betonar också vikten av att träna på att delegera mera.

– Det gäller att våga släppa kontrollen och låta medarbetarna ta eget ansvar. Det kanske inte blir på samma sätt som om du gjort det själv, men det betyder inte att det blir sämre.

Att bli bättre på att lyssna är ett av Anki Udds grundläggande tips.

– Och då handlar det om att lyssna aktivt och vara mentalt närvarande i stunden. Här kan man träna på att lyssna mer än man pratar själv och ta bort fokuset på sig själv.

Introverta chefer

Hon betonar att även introverta personer kan vara socialt kompetenta. I en ny rapport utmanar Ledarna normen om att chefer ska vara extroverta och lyfter fram värdet av introverta chefer.

Extro- eller introversion föds vi med och nästan var tredje person i västvärlden är introvert. En undersökning av 22 000 personlighetstestade chefer från 116 länder visade att 35 procent av dem var introverta. Globalt är introverta inte underrepresenterade bland chefer, men det är stora skillnader mellan länder. I Sydkorea var hela 58 procent av cheferna introverta. I Sverige var det bara 23 procent – lägst andel av alla jämförda länder.

En vanlig bild av chefen är en socialt öppen och utåtriktad person som gärna står i centrum. Det är en norm som kan göra att många introverta väljer bort chefsyrket i tron att det inte är något för dem, trots att de har chefspotential.

– Den extroverta normen påverkar också rekryteringsprocesser. Det finns fördomar om att introverta inte kommer att trivas i en ledarroll och det läggs stor vikt vid att göra ett bra första intryck, vilket ofta sammankopplas med att vara spontan och utåtriktad, avslutar Anki Udd som menar att för att få de bästa cheferna behöver bilden av vem som kan vara chef breddas.

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

VD-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.