Stora vd-undersökningen: Svenska vd:ar mer skeptiska till AI

AI Svenska företagsledare ligger efter vad gäller tillämpning av AI. Globalt sett har var tredje vd implementerat generativ AI i verksamheten, medan bara var femte svensk vd gjort det, visar Pwc:s nya globala vd-undersökning.

Stora vd-undersökningen: Svenska vd:ar mer skeptiska till AI
Foto: Adobe stock / Pwc

Vd:ar är globalt sett mer positivt inställda till AI-tjänster som till exempel ChatGPT jämfört med hur det ser ut i Sverige. 32 procent av de globala företagen uppger att de har implementerat generativ AI det senaste året, och 31 procent har ändrat sin teknikstrategi på grund av de nya verktygen. Svenska vd:ar har inte hängt med i samma utsträckning – 18 procent uppger att de har implementerat tekniken och 16 procent har ändrat sin teknikstrategi.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
VD-tidningen premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Strategiska artiklar med tips och analyser.
  • 6 fullmatade magasin årligen.
  • Tillgång till premiumnyheter på vdtidningen.se.
  • 100 procents fokus på vd-rollen.
Redan prenumerant?

– Det är det som förvånar oss allra mest. När vi gjorde undersökningen i oktober-november hade ChatGPT bara funnits i ett år och gemene man kanske började förstå vidden av det i januari för ett år sedan. Det har gått extremt fort, men vi ser en väldigt stor skillnad i vad svenska företag säger jämfört med globala, säger Sofia Götmar-Blomstedt, vd Pwc Sverige. 

Enligt henne sticker Sveriges 18 procent ut även i en västeuropeisk jämförelse, där 28 procent svarar att de implementerat generativ AI. 

Ljusare syn på AI globalt

Även framåt är tendensen att näringslivet internationellt ser större möjligheter med generativ AI. Nästan sex av tio vd:ar globalt har uppfattningen att det kommer leda till ökad kvalitet på företagets produkter och tjänster. I Sverige är det färre, fyra av tio, som delar den uppfattningen. 

Sofia Götmar-Blomstedt tror att det svenska näringslivet förlorar på flera plan om det inte kommer ikapp.

– Många ser stora möjligheter att effektivisera internt, men också att öka kvalitet och innovation i nya produkter och tjänster. Vi kommer halka efter utifrån innovationskraft men också hamna i en sämre position rent konkurrensmässigt om vi inte ökar tempot.

Många vd:ar, både globalt (64 procent) och i Sverige (56 procent), tror dock att medarbetarnas arbetstid kommer att effektiviseras tack vare AI. Andra potentiella förbättringar på grund av AI väntas vara ökad lönsamhet och mer intäkter.

Utbredd AI-skepsis

Att AI-utvecklingen bland svenska företag går långsammare kan bero på att det fortfarande råder stor skepsis mot AI i Sverige. En tidigare Sifoundersökning på uppdrag av Pwc som gjordes i maj visade att bara en procent av svenskarna har fullt förtroende för AI.

– I Sverige har vi haft en debatt som varit väldigt riskfokuserad och samtidigt är personlig integritet väldigt viktigt för oss. Vi är även väldigt bra på att följa lagar och regler och när det då inte finns några sådana att förhålla sig till känner vi större osäkerhet och avvaktar tills vi kan göra det på ett ansvarsfullt sätt.

– Jag tycker vi behöver bredda debatten till att inte bara handla om risk utan mer om möjligheter, säger Sofia Götmar-Blomstedt.

Förändring livsviktig

Tillsammans med nya lagar och regler samt snabba skiftningar i konsumentbeteenden är teknikutvecklingen med AI i fokus en av orsakerna till att förändring står högt upp på företagsledarnas agenda. En av tre svenska vd:ar tycker att teknikutvecklingen är den viktigaste förändringsfaktorn, medan 29 procent säger statlig reglering. 

I förra årets undersökning var tilltron till global tillväxt rekordlåg, bara 18 procent såg en potentiell förbättring av världsekonomin. Nu är den siffran uppe på 38 procent. 

– När vi frågade förra året var det precis i kölvattnet av invasionen av Ukraina, energikris och skenande inflation. Men årets siffror bådar gott. Det är viktigt för framtidstron både globalt och i Sverige, och påverkar hur mycket man satsar på innovationer, forskning och investeringar.

Sverige ligger något lägre i tron på global tillväxt, 31 procent, varför?

– Det är kanske inte så konstigt eftersom vi är ett ganska litet land. Det tar längre tid innan vi ser de stora positiva effekterna. Dessutom har vi haft fortsatta utmaningar med debatten om gängkriminalitet, samt att vår valuta inte stått sig så bra och fortsatt hög inflation, säger Sofia Götmar-Blomstedt.

Om

Pwc:s årliga vd-undersökning

I Pwc:s CEO Survey 2024 har 4 702 företagsledare från 105 länder intervjuats om synen på nuläge och framtid. 116 svenska vd:ar medverkar i undersökningen, som genomfördes under oktober och november 2023.

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

VD-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.