Nya healthtech- vd:n: ”Superviktigt att alltid vara nyfiken” 

På nytt jobb Han tycker om att kombinera teknisk kunskap med förståelse för människor. Jonas Ahlkvist är ny vd för Aurora Innovation, och tänker ta med sig sitt ”empowerment-tänk” in i den nya organisationen.

Nya healthtech- vd:n: ”Superviktigt att alltid vara nyfiken” 
Foto: Aurora Innovation

Han fick 2021 rollen som rådgivare åt Aurora Innovation. Då beskrevs han i ett pressmeddelande som en person som länge har arbetat i gränslandet mellan IT/digitalisering och verksamhet med fokus på produktutveckling: ”Att bygga produktutvecklingsorganisationer som agerar följsamt med kundbehov och tekniska möjligheter är något som engagerar både Jonas och Auroras medarbetare och ledare”.

Han har tidigare haft ledande roller på det medicinska mjukvaruföretaget Viedoc och WHO:s program för internationell läkemedelsövervakning.

Kan du berätta om din resa från tidigare roller inom hälso- och sjukvårdsteknik till din nya position som vd för Aurora Innovation?

– Jag har alltid varit intresserad av människor och teknik i kombination och av att utveckla framgångsrika lag, säger Jonas Ahlkvist. 

Han beskriver hur hans intresse för system- och lagbygge har lett honom till många roliga utmaningar, som systemlösningar för global läkemedelssäkerhet, AI-tjänster för att stödja specialister att fokusera på sin huvuduppgift och att bygga kostnadseffektiva lösningar för kliniska prövningar.

– Det är spännande att skapa synergier och värde genom att kombinera teknisk kunskap om SaaS-lösningar, molnteknologier, säkerhets- och integritetsaspekter med förståelse för användare och kunders behov, säger han.

Hur skulle du beskriva din ledarstil, och hur planerar du att föra den in i Aurora Innovation?

– Min ledarstil bygger på bemyndigande, ’empowerment’, och att säkerställa att var och en har de förutsättningar som krävs för att uppnå våra mål. Det är tillsammans som ett team vi lyckas, och jag vill skapa en trygghet i organisationen där vi vågar utmana och hela tiden lära oss. Det är superviktigt att alltid vara nyfiken och att våga prova. Vad är det värsta som kan hända? Ofta att vi helt enkelt lär oss något nytt, och det är ju fantastisk bra! 

– Ledstjärnor för mig är att leva som jag lär och att finnas tillgänglig.

Finns det någon personlig erfarenhet eller insikt som du tror blir betydelsefull på Aurora Innovation?

– Det gäller att lyssna, förstå, våga agera och ta hand om återkopplingen. Att bygga en sådan ’loop’ är avgörande för att lösa rätt utmaningar. Sedan gäller det att ha tålamod och följa med hela vägen och säkerställa att lösningen ger avsedd effekt. Och komma ihåg att fira framgång! Det bygger kultur att få utmanas och lyckas tillsammans.

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

VD-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.