Var tredje arbetstagare upplever stress

HR & arbetsmiljö Enligt en undersökning från Brilliant Future upplever var tredje person stress på sin arbetsplats. Värst är det bland kvinnor där 39 procent känner sig stressade.

Var tredje arbetstagare upplever stress
Sofie Johansson. Foto: Brilliant Future

Undersökningen som baseras på 800 000 svar från medarbetarundersökningar visar att kvinnor och 70-talister är de som har högst stressnivå. 39 procent av kvinnorna upplever stress på grund av jobbet och 36 procent av 70-talisterna.

– Kvinnor födda på 70-talet har i regel höga krav på sig själva, säger Sofie Johansson, expert på medarbetarundersökningar på Brilliant Future i ett pressmeddelande. De har också ofta barn som bor hemma samtidigt som föräldrarna börjar åldras och kräver extra tid. Många närmar sig även klimakteriet vilket påverkar mående och stress.

Minst stress upplever 50-talisterna och de som är födda på 2000-talet. 71 procent av 70-talisterna uppger dock att de har en rimlig stressnivå och bland de som är födda på 2000-talet är siffran 60 procent.

Undersökningen visar att mycket stress skapas kring otydligheter. Det kan handla både om organisationens mål och inriktning, men också om personliga mål och arbetsuppgifter.

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

VD-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.