Bästa sättet att boka talare

Talarbokning En bra talare eller moderator är ofta pricken över i vid ett event. Men hur gör man en bra talarbokning, och hur garderar man sig mot det som kan gå fel?

Bästa sättet att boka talare
Tydlig kommunikation ger bättre förutsättningar för en lyckad talarbokning. Foto: Adobe Stock

Så var konferensen planerad! Programmet är klart – och nu ska talaren bokas. Men hur går man till väga för att gardera sig mot missöden? Hur hittar man rätt, hur kommer man överens och vad ska stå i avtalet? Och vad gör man om talaren lämnar återbud i sista stund?

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
VD-tidningen premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Strategiska artiklar med tips och analyser.
  • 6 fullmatade magasin årligen.
  • Tillgång till premiumnyheter på vdtidningen.se.
  • 100 procents fokus på vd-rollen.
Redan prenumerant?

Först och främst hänger mycket på om du bokar talaren direkt eller via en talarförmedling. Bokar du direkt vet du kanske redan vad du är ute efter. Du kanske har fått tips om någon skicklig talare, eller vet ungefär vad du söker för profil på talaren.

Går du via talarförmedling får du alla dessa tjänster serverade. De har inte sällan hundratals namn i sitt ”stall”, och kan snabbt skaka fram ett antal alternativ som matchar dina önskemål.

Fakta

5 tips när du ska boka talare

  1. Innan du kontaktar en förmedling eller en talare: formulera så tydligt som möjligt vad du är ute efter. Ju mer konkret, desto troligare att du blir nöjd.
  2. Kolla gärna referenser, betyg och recensioner innan du bokar.
  3. Begär en offert från talaren.
  4. Ha ett förmöte med talaren. Gå igenom vad det är för typ av företag och föredrag, publik, förväntningar med mera. Vad finns det för teknik på plats – ska det ingå bildvisning, video, musik? Är det en mac- eller pc-miljö? Finns mikrofoner och högtalare? Ska det filmas och tillgängliggöras i efterhand – i så fall kan en kostnad tillkomma? Behövs ett genrep?
  5. Skriv ett tydligt avtal. Det ska svara på till exempel: När, var och hur? Betalningsvillkor. Vad gäller för resa och logi. Avbokningsregler. Ombokningsregler. Vad gäller vid inställt uppdrag? Finns några kopplingar till upphovsrätt?

Källa: Malin Winberg, ordförande för Talarföreningen Sverige

Seriösa talarförmedlingar

Talarförmedlingen kan också erbjuda hjälp med planering, och garantier i form av ersättare om talaren får förhinder. Å andra sidan tar förstås talarförmedlingen ofta ut ett påslag på talararvodet för sina tjänster. Linus Jonkman har lång erfarenhet som föreläsare och brukade tidigare undvika samarbete med talarförmedlingar just därför.

Han minns när han var ung och grön och blev tillfrågad av en förmedling vad han önskade för arvode. Han drog till med en ”blygsam” summa, bara för att efter föredraget få reda på att talarförmedlingen hade begärt det dubbla av beställaren och stoppat hälften i egen ficka.

– Det kändes rätt surt, med tanke på att jag hade gjort allt jobb och tagit alla utgifter, medan de knappt hade gjort någonting, konstaterar han.

I dag anser han att branschen har sanerat sig och att det finns fler seriösa talarförmedlingar än tidigare. De lägger på högst 30 procent på talararvodet och är transparenta med vad de tar betalt. Men fortfarande rekommenderar han den som är rädd om slantarna att hellre boka direkt hos talaren själv.

– Det blir nästan alltid betydligt billigare, konstaterar Linus Jonkman.

Malin Winberg är ordförande för Talarföreningen Sverige samt professionell moderator och talare.

Tydlig bokning ger nöjdare kund

Vad är då viktigt att tänka på när man väljer att boka talaren direkt för att ditt event, konferens eller möte ska bli så bra som möjligt? Det finns flera saker man kan göra, tipsar Malin Winberg som är ordförande för Talarföreningen Sverige och själv är professionell moderator och talare. Bokar du genom direktkontakt med talaren bör du börja med att komma överens om vad du vill beställa.

– Är det en timme med en talare, söker du en moderator? Ska innehållet vara utbildande, inspirerande, eller något som är helt annorlunda? Vilken känsla ska publiken lämna eventet med; ska de vara glada, eftertänksamma, eller känna wow! Syfte, mål och målgrupp – ju tydligare din bokning är, desto troligare är det att du som kund blir nöjd, menar Malin Winberg.

”Prata om det”

Hon slår ett slag för mycket kommunikation, men också för tydliga avtal. Ju mer man kommer överens om i förväg, desto mindre är risken att bokaren efteråt inte tycker sig ha fått det hen har betalat för.

Det går att avtala även runt hur man ska hantera situationen om talaren blir akut sjuk eller får andra plötsliga förhinder.

– Vid force majeure, eller när talaren verkligen inte kan fullfölja sitt uppdrag, så kan ni avtala om att talaren tar fram en reserv. Talare har ofta ett väldigt bra nätverk med duktiga branschkollegor, våra medlemmar i föreningen är inget undantag. Vi kan snabbt hjälpa varandra med en professionell lösning om det krisar, föreslår hon och fortsätter:

– Våra medlemmar agerar alltid professionellt och etiskt, både på scenen och i sin affärsverksamhet. Det är också en trygghet för bokaren att veta om detta.

Och om bokaren helt enkelt inte tycker att talaren gjorde ett bra jobb, vad gör man då? Kommunicerar, förstås.

– Prata om det. Vad hände som inte var bra, hur går vi vidare från det? Ta ett samtal och kom fram till en lösning. Det handlar om att ge och ta, på en professionell nivå, avslutar Malin Winberg.

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

Vd-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.