Är 70-timmarsveckan en myt?

Ledarskap 70-timmars arbetsvecka och en och annan tupplur som täcker sömnbehovet. Så ser myten om vd:n som övermänniska ut. Men inte verkligheten, enligt en dansk undersökning.

Det är en utbredd myt att vd:ar och andra karriärmänniskor jobbar mycket mer än alla andra och sover pyttelite och låter blir att skaffa barn. Men nu har Rockwool Fondens Forskningsenhed i Danmark gjort en undersökning som spräcker myten. Danska chefer och företagsledare tenderar att jobba endast lite mer än sina medarbetare och det finns heller inget som tyder på att de väljer bort barn, enligt forskaren Jens Bonke, som har lett studien.

Karriärmänniskor definieras som personer som enligt egen utsago jobbar mer än 42 timmar en vanlig arbetsvecka och som har underställda medarbetare. Dessa utgör 12 procent av de manliga löntagarna i Danmark och 4 procent av de kvinnliga.

Även om de flesta vd:ar och chefer själva anser att de har väldigt långa arbetsdagar, visar undersökningen att arbetsdagarna bara är aningen längre än de vanliga löntagarnas.

Chefkonsulent Signe Tønnesen på den danska chefsorganisation Lederne instämmer i att chefernas 70-timmarsvecka är en myt.

– De flesta ledare arbetar dock mer än vanliga löntagare, det visar våra undersökningar. Men det bygger på vad folk själva upplyser om och det är svårt att bedöma hur mycket tid de ägnar hemma på kvällarna åt e-post och facklitteratur och så vidare, säger hon till Business.dk.

Hon påpekar att arbetstidens längd också beror på vilken nivå chefen befinner sig på.

– För en toppledare i ett storföretag räcker inte en normal arbetsvecka.

Rockwool Fondens Forskningsenhed, som forskar på arbetsmarknadsförhållanden, har också tittat på hur cheferna sover. För både manliga och kvinnliga chefer gäller 7,5 timmar, vilket är lite mer än vad deras medarbetare sover.

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

Vd-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.