Checklista: Så undviker du konkurs

Verktygslådan De ekonomiska utmaningarna i samhället påverkar företag i alla storlekar. Kraven på lönsamhet och egen finansiering har ökat och samtidigt blir det allt mindre kvar i kassan efter att fakturor, skatter och avgifter har betalats. Här är åtta tips från revisionskonsultbolaget Grant Thornton för hur du i möjligaste mån undviker att behöva sätta företaget i konkurs.

Checklista: Så undviker du konkurs
Det finns flera saker du kan göra för att undvika konkurs. Foto: Adobe stock
  1. Agera i god tid
    Så fort du märker att kassan tynar är det dags att vidta åtgärder. Då finns det ännu chans att lösa problemen och slippa konkurs. Att göra besparingar, till exempel uppsägningar, tar tid. Ta in en specialiserad rådgivare, ju tidigare desto bättre. Om en konkurs visar sig vara oundviklig brukar det trots allt bli ett bättre utfall om den har kunnat förberedas.
  2. Håll regelbunden koll
    Det är av högsta vikt att uppdatera likviditetsprognosen regelbundet. Håll även koll på utvecklingen för det egna kapitalet, det finns flera prognosprogram du kan använda till detta, och se till att ha en realistisk budget.
  3. För loggbok
    Dokumentera dina beslut, så kan du i efterhand visa hur du resonerat och agerat om läget blir ansträngt. När konkurs inte varit på agendan på länge kan det vara svårt att erkänna ekonomiska problem, och många bortser från tidiga tecken – men att låtsas som ingenting är inte en bra taktik.
  4. Betala skatter och avgifter i tid
    Det kan vara bra att ha en punkt på styrelseagendan att ta del av skattekontot.
  5. Var uppmärksam på kunder och leverantörer
    Om det visar sig att viktiga kunder inte betalar räkningar i tid eller om leverantörer inte kan leverera – agera direkt. Har kunden ekonomiska svårigheter kan det i förlängningen påverka även din verksamhet.
  6. Var noga med valet av rådgivare
    Det är viktigt med kompetens. Se till att de rekonstruktörer, konkursförvaltare och redovisningskonsulter du anlitar har rätt kompetenser för att hjälpa just dig och ditt företag. Det sparar både tid och pengar och ger ett seriöst intryck.
  7. Samråd med din revisor
    Undvik överraskningar genom att ha regelbundna avstämningar med revisorn och redovisningsbyrån.
  8. Företagsrekonstruktion
    Som en sista utväg kan en företagsrekonstruktion vara ett alternativ till konkurs. Förra året trädde nämligen en ny rekonstruktionslag i kraft, som gör det lättare för företag med ekonomiska svårigheter att vidta nödvändiga åtgärder. Samtidigt behövs det nu mer förarbete innan en ansökan om rekonstruktion kan lämnas in.

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

Vd-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.