nr-logo

Strategisk nytta för varje vd.

Hitta de bästa oavsett var ni finns

Är det en utmaning för dig att locka personal till företaget för att ni finns på en liten eller avlägsen ort? Här följer sju tips som underlättar talangjakten.

FOTO: Shutterstock

Verksamheter i storstadsregioner har generellt sett lättare att hitta ny personal. På små eller avlägsna orter kan det vara svårare. Det är många faktorer som spelar in när vi väljer arbetsplats. Verksamheten i sig ska vara lockande men det behövs också en rimlig chans att få ihop livets alla delar.

Släpp taget om platsen

Ett sätt att lösa kompetensförsörjningen kan vara att helt enkelt börja tänka på kompetens framför ort. Om de bästa kandidaterna bor på en annan ort och arbetet tillåter distansarbete, varför inte låta medarbetarna sitta där de är? Det amerikanska energiföretaget Orion Energy Systems gör så. Av företagets 185 anställda arbetar cirka 20 procent på distans. Det har lett till att företaget har uppnått målet att bli ledande inom LED-produktion.

Sök de som tröttnat på storstadspulsen

Om ni finns på en liten ort kommer ni aldrig att kunna konkurrera med storstadens ständiga energi och lockelser. Men kom ihåg att människor som en gång sökte sig till storstaden kan tröttna på pulsen och längta till lugnet. Gå igenom och lista alla konkurrensfördelar som just er ort har. Korta eller obefintliga pendlingsavstånd, närhet både geografiskt och mellanmänskligt, vacker natur och låga levnadsomkostnader? Använd de här fördelarna i era platsannonser och på era karriärsidor på er sajt.

Fler nyheter

Har ledarskap ett genus?

I ett examensarbete vid Högskolan Väst i Trollhättan har Melissa Noura och Sally Al Hasbani undersökt om ledarskap har ett genus. Deras slutsats är att så inte är fallet. Men de konstaterar att män av biologiska skäl har ett kroppsspråk och egenskaper som ger en bild av manlig dominans inom ledarskap till skillnad från kvinnor. ”Möjligen kan detta vara därför som kvinnor har svårare att uppnå ledarpositioner än män”, skriver de.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vd-tidningens nyhetsbrev är helt gratis. Anmäl dig här