Att få sparken som vd

Vd-rollen För fem år sedan gjorde en av huvudägarna i bolaget som Johan Seltborg var vd för en kupp på bolagsstämman. Johan fick gå – och tvingades dessutom få det att se ut som om det var hans eget val.
– Det var ett av de svåraste ögonblicken i min karriär.

Att få sparken som vd
Tillsammans med en tidigare studiekamrat från Chalmers grundade Johan Seltborg Interimakademin. Han har nyligen pausat egenföretagandet och interimsuppdragen, för att ta sig an rollen som Senior manager operations på Addvise Group AB.

Bolagsstämman brukar vara en ganska trevlig tillställning. Det serveras kaffe och samtalas med ägarna som i huvudsak säger åt styrelsen att fortsätta. Men just den här gången fick en av huvudägarna för sig att göra kupp. Så beskriver Johan Seltborg hur det gick till när han blev avsatt som vd för fem år sedan.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
VD-tidningen premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Strategiska artiklar med tips och analyser.
  • 6 fullmatade magasin årligen.
  • Tillgång till premiumnyheter på vdtidningen.se.
  • 100 procents fokus på vd-rollen.
Redan prenumerant?

– Plötsligt satt det några främmande personer i rummet som ingen kände till. En presenterade sig som advokat, och så inleddes mötet med att det lades fram en massa fullmakter.

Det var minoritetsägare som gett huvudägaren sin rösträtt. För liksom i riksdagen får bara de närvarande rösta, och med 50 procent av rösterna så sitter man på makten. Det visade sig att ägaren hade samlat fullmakter för att kunna ta makten i bolaget och kasta ut hela styrelsen.

– De presenterade en ny styrelseordförande och sa nu är det dags för styrelsemöte. Första punkten var vd-frågan.

”Johan, du är avskedad.” Beskedet kom rätt och slätt. Man kan förbereda sig på det mesta. Det betyder inte att man är redo när det sker.

– Grejen är den att jag tidigare hade funderat på att sluta. Tre till fem år är en ganska vanlig livslängd för en vd, jag hade varit där i fyra. Men styrelsen ville ha kvar mig och jag var lojal. Någonstans tror jag att jag kände på mig att någonting var på väg att hända. Men jag var inte förberedd på det här.

En vanlig formulering utåt är att man har ”kommit överens”. Det skapas en berättelse för att inte oroa personalen, för att minska turbulensen.

”Nu måste vi prata med personalen. Johan, du får berätta vad vi har kommit överens om.” Orden ringde i Johans öron.

– Jag kände… Vi är ju inte överens. Jag har ju nyss fått sparken.

Varför ställde du upp på det?

– Jag ville ändå lämna med flaggan i topp. Inte bli bitter utan in i kaklet göra mitt bästa för bolaget. Och jag insåg också att det bästa för bolaget var att jag agerade på det sättet.

Hur kändes det?

– Det var ett av de svåraste ögonblicken i min karriär. Att behöva uppmuntra och peppa personalen, säga ’det här blir nog bra’. Vissa blev skitarga på mig. Tyckte det var dålig stil att jag stack. Men de flesta fattade nog, åtminstone efter ett tag, vad som hade hänt.

När han ser tillbaka på det känner han stolthet över att han klarade av att hantera det så.

– Det är inte ovanligt att vd:ar får sparken efter några år, det kan vara ganska odramatiskt, en del av paketet. Ändå var det en käftsmäll, det var chockartat. Men jag är stolt över att jag tog mig samman och gjorde ett proffsigt avslut.

Vad var det svåraste den närmsta tiden efteråt?

– För mig handlade det mycket om att jag saknade mitt gäng. Vi jobbade bra ihop, jag tyckte att jag hade lärt känna dem och trivdes med dem.

Vad blev din viktigaste lärdom i det här?

– Jag trodde att det är styrelsen som bestämmer i ett bolag. Men jag lärde mig att det är fel. Det är ägaren som bestämmer. Och det är ju självklart, såklart att det är så. Men jag levde ändå i tron att så länge styrelsen står bakom mig så är allt bra.

Efter några veckor fick han ett nytt uppdrag som interims-vd. Han säger själv att han råkade vara på rätt plats vid rätt tillfälle, och att det ofta är så det går till. Han minns det som en otrolig revanschkänsla.

– Jag hade ett ganska starkt behov av att hoppa upp på hästen igen. Självkänslan får ju en törn, det kommer man inte ifrån. Och generellt kan man väl säga att det är ingen som frågar hur en vd mår. Det är också en del av paketet.

Johan bestämde sig ganska tidigt för att vara öppen med vad som hade hänt, och hämta kraft ur det. Han valde att inte se det som ett personligt misslyckande.

– Jag tror att det blir mycket mer intressant när man är öppen med att det har gått både bra och dåligt, och kan ha lite distans till det. Och jag hade ju bara följt styrelsens direktiv, jag hade gjort mitt jobb.

Öppenheten har lett till att han ofta träffar andra som varit med om samma sak.

– Egentligen är det ingen som tycker det är konstigt att en vd får sparken, eftersom det är ganska vanligt. Ändå upplever jag att många försöker dölja det. De flesta vågar inte berätta om det, eller vill inte.

I höstas var Johan på återträff med sin klass från Chalmers. Det är ett gäng där många blivit vd:ar eller gjort karriär i andra ledande roller. Han gjorde en spontan undersökning. Hur många har någon gång fått sparken? En bra bit över hälften räckte upp handen.

Vad skulle du ge för råd till en person som är i samma situation som du var då?

– Prata med folk. Börjar man prata hittar man snabbt andra som har samma erfarenhet. Det kan ge mycket stöd och pepp. Det är också ett jättebra tillfälle att få lite… andrum. Reflektera. Men att prata med folk är min strategi. Trygghetsrådet är en väldigt bra organisation som kan fånga in en om man har jobbat på ett bolag som är anslutet. Fackförbundet Ledarna har också bra nätverk, och leta även i dina egna kretsar.

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

VD-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.