Så skapar du en lättskött trädgård för upptagna personer

Sponsrat av Garmundo Det är inte alltid så enkelt att skapa en både fin och levande trädgård, samtidigt som den ska vara lättskött och inte ta allt för mycket tid av ens vardag. Framför allt kanske man vill att den ska vara fin även på vintern, då allting har tendens att se både viset och lite grått ut.

Så skapar du en lättskött trädgård för upptagna personer

Hur gör man då för att skapa en trädgård som både är enkel att sköta, ser fin ut och hanterar de väderomslag som vi har under årstiderna här i Sverige? Jo, det finns några ett par knep som kan ta till för att röja undan både problem och en trädgård som behöver en lyft. Läs vidare för några enkla metoder och lösningar för hur man gör sin trädgård strålande på nolltid.

Så en blomsteräng

Är du också trött på att klippa gräset i tid och otid? Du kanske har en för stor gräsmatta och hinner inte klippa den lika ofta som du vill. Då finns det en enkel lösning på ditt problem. Du kan så en blomsteräng, eller göra det ännu enklare för dig och helt enkelt sluta att klippa gräset.

En blomsteräng kan självföryngras och ofta finns det redan frön från diverse blommor i jorden som kommer upp när ängen får en chans att växa till sig. Men man kan också köpa frön, eller ännu bättre, plocka frön från blommor i naturen som man tycker ser fina ut. Man kan också tänka på att ha blommor som slår ut på olika tid på året.

Anlägg en häck

Om du känner att du vill rama in din trädgård för att få lite mer struktur kan det vara en bra idé att så en häck. Detta har många fördelar. Delvis får du mindre insyn från grannar om du bor i ett tättbebyggt område. Det kan också ge dig skugga och lä från vinden på blåsiga eller soliga dagar.

Men det kan också addera grönska till din trädgård. Ligusterhäck är ett exempel på en häck som både blir väldigt grön och tätbevuxen. Det finns givetvis andra häckar än ligusterhäck men fördelen med den är att den också behåller sina blad långt in på vintern. På så vis är den grön större delen av året och ger en mer frodande trädgård på de där gråa dagarna.

Plantera ett träd

Det sista du kan göra är att plantera ett träd. Dessa sköter så gott som sig själva förutom någon enstaka klippning då och då. Passa på att plantera ett fruktträd som dessutom ger dig frukt och grönt. Det finns mängder av varianter, så som äppel-, päron- eller varför inte ett fikusträd?

Många fruktträd klarar sig väl i vårt svenska klimat, framför allt om man planterar dem mot en södervägg där den får mycket sol. En annan idé kan vara att plantera ett barrträd. Då slipper du löven som trillar av när mörkret kommer och den håller sig grön och fin året runt. Se bara till att den inte blir för hög, för då kan grannarna knacka på!

Bloggen

På nytt jobb

VD-tidningen

VD-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.