Så påverkade distansarbetet livet

HR & Arbetsmiljö Covid 19-pandemin och dess konsekvenser förändrade världen i grunden och orsakade enormt lidande – men den har också skapat förutsättningar för morgondagens arbetsliv. 

Så påverkade distansarbetet livet
Under pandemin har miljoner svenskar och miljarder globalt tvingats ställa om till distansarbete.

Ciscos globala rapport Hybrid Work Index kartlägger hur enskilda anställda världen över har påverkats av distansarbete – och vilka förbättringar det kan ge för arbetslivet.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

I de flesta europeiska länder har våren 2022 inneburit en gradvis återgång till vardagen. I Sverige avskaffades definitionen av covid-19 som samhällsfarlig sjukdom den 1 april, och därmed upphörde alla begränsningar kring folksamlingar – både på evenemang och på arbetsplatsen.

Under pandemin har miljoner svenskar och miljarder globalt tvingats ställa om till distansarbete. Men idag är det många som vill ha möjligheten kvar, som ett fritt val. Det finns nämligen också en rad fördelar med att arbeta på distans.

Enligt Ciscos Hybrid Work Index, en rapport som bygger på en global undersökning med fler än 28 000 respondenter från 27 länder, uppger en överväldigande majoritet, 82 procent, att förmågan att arbeta på distans har gjort dem lyckligare.

64,2 procent av respondenterna globalt, och 58 procent av de europeiska, har sparat minst fyra timmar per vecka i restid genom distansarbete, och fler än var femte, 22 procent sparade mer än åtta timmar. Den genomsnittliga kostnadsbesparingen för den anställde uppgick till cirka 1 500 kronor i veckan.

Två tredjedelar, 67 procent, uppger också att hemarbete förbättrat relationen till deras familjer, och en majoritet konstaterade också att de åt bättre, tränade mer, och stressade mindre.

Fler än sju av tio, 71 procent vill ha en kombination av kontors- och distansarbete för sina framtida arbetsuppgifter. Bara nio procent vill arbeta heltid på det fysiska kontoret, medan 20 procent skulle föredra att distansarbeta på heltid. Två tredjedelar uppger att frågan kommer att påverka deras framtida val av arbetsplats och arbetsgivare.

– Resultaten av studien visar tydligt på att det finns starka önskemål från arbetstagarna att nyttja det bästa av två världar – den fysiska och den virtuella framöver, och att det också finns stora värden i det, när det gäller såväl välbefinnande som effektivitet. Det skapar helt nya krav på arbetsgivare för att attrahera och behålla de bästa medarbetarna, säger Per Samuelsson, Sverigechef på Cisco.

Många utmaningar återstår – i undersökningen framgår det också att medan 79 procent av arbetsgivarna varit stöttande kring hybridarbete under pandemin, är det bara en minoritet, 21 procent, som uppger att deras företag är väl förberedda för framtidens hybridarbete. 54 procent ser svårigheter för distansarbetare att skapa starka anknytningar till kollegor, och 70 procent känner att deras arbetsgivare måste utveckla arbetsplatskulturen för att göra hybridarbetet inkluderande.

– Hur hittar vi nya modeller för att arbeta på ett sätt där alla kan delta, säkert och effektivt och på lika villkor, oavsett var de befinner sig? Det är knäckfrågorna som många arbetsgivare brottas med idag, och hur de besvaras kommer att definiera hela arbetslivet för överskådlig framtid. Här är det viktigt att följa utvecklingen noga, och lyfta framgångsrika exempel, avslutar Per Samuelsson.

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

VD-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.