”Hej Malcolm”; så började morgonens mejl från Malin Eijde, chefredaktör för VD-tidningen. ”Jag tänkte bara höra om du har en krönika till mig, till nr 5? Vi börjar layouta tidningen denna vecka 😊”. Oj – tänkte jag och började bläddra i Outlook, har jag missat deadline? Frustrerad letade jag bland mina gamla mejl – hur kan det vara att det tidigaste mejl som kommer upp från Malin när jag söker på hennes namn är ett mejl daterat för tre veckor sedan, när jag fick ett i morse? Vad är det för fel på Outlook nuförtiden? Var inte sökmotorn mycket bättre förr, tänker jag med stigande irritation. Till slut hittar jag mejlet om nr 5. Mycket riktigt. Deadline 5 september. Tema: Självledarskap! Härligt. Uppenbarligen precis vad jag behöver. Kan man inte ens hålla en deadline finns definitivt utrymme till förbättring på den fronten.
Min ”fyrfältare” hjälper mig med målen
Krönika Det kan aldrig tidigare ha varit mer utmanande att vara ledare än i dag. Förr blev du ledare för att du hade gått stigen förut. Vi är nu på väg in i en annan värld, skriver Malcolm Wiberg i sin krönika.
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
- Strategiska artiklar med tips och analyser.
- 6 fullmatade magasin årligen.
- Tillgång till premiumnyheter på vdtidningen.se.
- 100 procents fokus på vd-rollen.
Det kan aldrig tidigare ha varit mer utmanande att vara ledare än i dag. Förr blev du ledare för att du hade gått stigen förut. Du hade färdigheten att leda och du visste vart ni skulle. Du visste vilken väg man skulle ta, var man skulle vara försiktig och vilka stenar och fallgropar man skulle undvika.
Vi är nu på väg in i en annan värld. Den digitala transformationen förändrar inte bara innehållet i och utformningen av våra tjänster, utan också hur produkter är designade, tillverkade, sålda och levererade. Den stig som ligger framför dig har ingen gått förut. I dag styr även den smartaste vd sitt skepp genom en dimma av osäkerhet, mot en framtid där inte bara arbetsmiljöerna kräver anpassning utan också självständigt tänkande och agerande. Här kommer självledarskap in i bilden – ett ledarskap som börjar inifrån. Men vad innebär det egentligen att leda sig själv?
En googling ger vid handen att många ställt sig frågan. Det finns helt enkelt spaltkilometer skrivet om självledarskap. Vad alla verkar var överens om är att det i grunden handlar om att kunna styra sina egna tankar, känslor och handlingar mot uppsatta mål, oavsett om dessa mål är personliga eller professionella.
Själv har jag en rätt enkel modell som jag tillämpar. I januari varje år sätter jag mig ner med en ”fyrfältare”, en ruta för ”mig själv”, en för ”familj och vänner”, en för ”hälsa och fritid” samt en för ”medvetna aktiviteter”. Medvetna aktiviteter utgörs för närvarande av mitt arbete, men det kommer en dag att ersättas med en annan meningsfull aktivitet när jag går i pension. Utifrån min fyrfältare sätter jag upp mål för det kommande året. Jag ska inte påstå att jag levererar på alla mål, men förvånansvärt många, och betydligt fler än om jag inte gjorde det. Det ger också lite träning i ledarskap över mig själv, vart jag är på väg och varför. För som Peter Drucker så klokt konstaterade: ”You cannnot manage other people unless you manage yourself first”.
Malcolm Wiberg är advokat och vd för Westerberg & Partners advokatbyrå. Tidigare var han ordförande och vd för Advokatfirman Lindahl i Stockholm. Han är författare till ”Medvetet ledarskap – Att förändra en företagskultur”.
Läs fler krönikor av Malcolm Wiberg:
Ta in ungas perspektiv i ledningsgruppen
Tillväxtstrategier – One size fits all?