Riskerar att tappa kompetens
Skälen behöver vara välgrundade, anser hon, och kommuniceras tydligt med medarbetarna. Annars är risken hög för förtroendebrister, avtagande motivation och i förlängningen att arbetsgivaren blir av med nyckelkompetenser.
– Särskilt anställda med hög kompetens kommer sannolikt att söka sig till andra arbetsplatser, där flexibiliteten är större och erbjudandet passar dem bättre. Globaliseringen har gjort hela världen till en möjlig arbetsmarknad, om man ser till just distanslösningar, säger Viktorija Milosevska.
Hybridarbetet skapar kontraster
Hon förordar hybridlösningar, att man ställer vissa krav på kontorsnärvaro men att de kraven kombineras med förmånen att jobba hemifrån. Varför?
– Det skapar en kontrast i livet – kontrast mellan arbete och återhämtning. För en del fungerar det mindre bra att jobba hemifrån i pyjamasen och i princip röra sig mellan sängen och köket. För dem är det bra att komma in till kontoret ibland. För andra, till exempel personer med npf-diagnoser, kan kontorslandskapet vara påfrestande och då underlättar möjligheten att arbeta hemifrån ibland. Så det gäller åt båda hållen, säger Viktorija Milosevska.
Öka incitamenten på smarta sätt
För att öka incitamenten för medarbetarna att arbeta från kontoret, ska man få dem att vilja göra det. Det kan vara genom att hålla intressanta workshops, föreläsningar och utbildningstillfällen som kräver medarbetarnas fysiska närvaro och som känns meningsfullt att ta del av. Det är inte heller fel att locka med gemensam, gratis frukost, gemensam friskvård, och annat som gör platsen trivsam. Viktorija Milosevska betonar att individer motiveras av olika saker – för somliga kan det vara mer motiverande att en del av restiden till arbetsplatsen räknas som arbetstid, alltså en ekonomisk förmån.
Obligatorisk närvaro bör gälla bara när arbetet är av sådan karaktär att det verkligen krävs att man träffas, till exempel inför och under gemensamma prestationer som är avgörande för bolagets resultat, tycker Viktorija Milosevska.
Mät och ta reda på svaret
– Över lag är det en bra idé att faktiskt mäta produktiviteten och resultaten, om man som vd är orolig över att distansarbete får negativa effekter. Då kan man justera rutinerna över tid, om man märker att resultaten försämras. Det är något helt annat än att bara bestämma vad som gäller, utan grund, säger hon.
Med tydliga strukturer för att mäta nyckeltal, som man följer noga och följer upp, så har man kommit långt, anser Viktorija Milosevska.
– Vi behöver komma bort från idén om att hybrid skulle innebära slarv och att man inte gör jobbet bra. Och vill man ha medarbetarna på kontoret så är det viktigt att man som arbetsgivare frågar sig: ”Åtgärden jag vill implementera, gör den mer skada än nytta för bolaget?”