I undersökningen ”Hur säker och hållbar är din arbetsplats?” genomförd av EcoOnline, framkommer att hälften av de nordiska arbetstagarna har påverkats av arbetsplatsolyckor eller arbetsrelaterade sjukdomar, antingen direkt eller indirekt.
8 av 10 är trygga på jobbet – men satsningar på säkerhet och arbetsmiljö behövs
Arbetsmiljö
Trots omfattande arbetsmiljöföreskrifter finns utrymme för förbättringar vad gäller säkerheten på nordiska arbetsplatser.

Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
Men den upplevda tryggheten är hög över lag. I genomsnitt känner sig 80 procent av arbetstagarna trygga på sin arbetsplats, och högst är siffran i Norge, på 83 procent. Det är också här som arbetsgivarna satsar mest på att utbilda de anställda i säkerhet: exempelvis uppger 79 procent av de norska arbetstagarna att de får utbildning i kemikaliesäkerhet. I Danmark är andelen 60 procent.
Många av de nordiska arbetstagarna anser att det skulle leda till förbättringar på arbetsplatsen om man investerade mer i trygghet och säkerhet. 47 procent tror att det skulle leda till större nöjdhet, 33 procent att sjukdagarna skulle bli färre och 26 procent att den interna kommunikationen skulle förbättras.
Undersökningen visar också att efterfrågan på digitala verktyg för avvikelse- och incidentrapportering ökar. I Sverige har andelen som efterfrågar digitala verktyg för detta ändamål, ökat från 17 procent år 2023 till 24 procent år 2024. Det kan finnas vinster med att tillmötesgå ett sådant ökat behov, eftersom det kan förenkla och öka antalet rapporteringar, vilket i sin tur skapar engagemang för en gemensam säkerhetskultur.