Mejl är fortsatt den kommunikationsform som föredras av flest i arbetslivet, enligt affärstidningen Fast Company. Men risken för missförstånd är stor – undersökningar har visat att uppmuntran, när den kommuniceras mejlledes, mer än hälften av gångerna tolkas som sarkasm. Att referera till ett tidigare sänt mejl – ’som jag skrev i mitt förra mejl’ – uppfattas rymma ett mått av frustration. En ung medarbetare skickar så kallade emojis för att ingjuta positiva känslor i mottagaren, men den äldre medarbetaren uppfattar känsloikonen som oseriös.
Bli proffs på att mejla – så undviker du vanliga missarna
Kommunikation
Blir du också illa till mods av den opersonliga underskriften ’mvh’? Att hitta rätt ton för mejlformatet kan vara en utmaning. VD-tidningen listar tre tips för att du som vd ska kunna maxa mejlets potential.

Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
Hur blir man en effektiv mejlskribent, och undviker att orsaka missförstånd?
1. Vem mejlar du?
Ta fram riktlinjer för intern respektive extern kommunikation. Tänk efter om mejl är det kommunikationssätt som passar syftet bäst. Ibland kanske ett telefonsamtal eller verkligt möte är bättre.
LEDER TILL: koherens och delade förväntningar i organisationen.
2. Tänk ett varv på tonen.
Grammatikfel betraktas som värre i mejl än i snabba direktmeddelanden. Läs igenom innan du skickar, och uttryck dig koncist – men inte för koncist. Kom ihåg att formuleringar lätt misstolkas: ’Jag ser fram emot att höra från dig’ är kanske att föredra framför ’Var god återkoppla’.
LEDER TILL: färre missförstånd.
3. Proffsig men personlig.
Enkla inledningsfraser som lägger an ett personligt tilltal slipar ner mejlets kantighet.
LEDER TILL: ömsesidigt förtroende.