Årets 7 viktigaste insikter om kontorsmiljön – och 5 tips för att göra den bättre

Arbetsmiljö Kontorsnärvaron fortsätter att öka och flexibla kontor blir allt populärare. Samtidigt är arbetsro kontorets största utmaning. Det visar Castellums rapport Framtidens arbetsliv 2024.

Årets 7 viktigaste insikter om kontorsmiljön – och 5 tips för att göra den bättre
Heléne Lidström är arbetsplatsstrateg på Castellum. Foto: Adobe Stock/Pressbild

Undersökningen bygger på insikter från nordiska kontorsarbetare och visar att kontoret fyller en allt viktigare roll för både företag och medarbetare. Men den visar också att förändringens vindar blåser genom arbetslandskapet. Kontoret har aldrig varit viktigare – men inte heller mer omdiskuterat. År 2024 präglas av en tid där vi vill gå till kontoret, värderar aktivitetsbaserade arbetsmiljöer och uppskattar gemenskap. Samtidigt vill vi behålla friheten att arbeta på distans och hitta balans mellan ostörda stunder och social samvaro. Det blir en motsägelse som inte alltid är den lättaste att lösa.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
VD-tidningen premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Strategiska artiklar med tips och analyser.
  • 6 fullmatade magasin årligen.
  • Tillgång till premiumnyheter på vdtidningen.se.
  • 100 procents fokus på vd-rollen.
Redan prenumerant?

–Det finns en önskan om ett mer flexibelt arbetsliv samtidigt som den främsta anledningen att vi går till kontoret är kollegorna. Så när vi väl är på kontoret vill vi alla kollegorna ska vara där. Det är en ekvation som är lite svår att få ihop, säger Heléne Lidström, arbetsplatsstrateg på Castellum.

Fakta

Framtidens arbetsliv 2024

  • 64 procent fler kontorsarbetare har aktivitetsbaserade kontor jämfört med föregående år.
  • 41 procent fler än föregående år tycker att möjlighet till laddning av elbil gör kontoret mer attraktivt.
  • 8 av 10 tycker att kontorsmiljön är avgörande vid val av ny arbetsgivare.
  • 3 av 10 tycker det kan vara svårt att få arbetsro på kontoret.

Här är de sju viktigaste insikterna från rapporten:

  1. Kontorsnärvaron fortsätter öka. De flesta vill vara på kontoret merparten av veckan. Endast 1 av 10 jobbar nu främst på distans, men vikten av valfrihet har ökat.
  2. Flexibla kontor allt populärare. Aktivitetsbaserade kontor ökar raskt i antal och popularitet. Andelen som föredrar aktivitetsbaserat har dubblerats på ett år.
  3. Kontoret underlättar ledarskapet. 7 av 10 chefer tycker kontoret och hög kontorsnärvaro är viktigt för deras ledarskap. Extra viktigt är det i stora organisationer.
  4. Bra kontorsmiljö lockar fler. 8 av 10 tycker kontorsmiljön är viktig när de söker nytt jobb. Och ju bättre arbetsmiljö, desto högre närvaro.
  5. Arbetsro är kontorets stora utmaning. Kontoret gynnar kulturbyggande, samarbete och produktivitet. Men 3 av 10 tycker det kan vara svårt att arbeta ostört på kontoret.
  6. Kontoret är viktigt för hälsan. 8 av 10 unga tycker att kontoret är viktigt för sin psykiska hälsa, och kontor som uppmuntrar rörelse ger nöjdare medarbetare.
  7. Fler vill pendla hållbart. Tillgänglighet med kollektivtrafik skattas högt, men minst lika viktigt är tillgången på parkering. Samtidigt ökar efterfrågan på laddstolpar rejält.

 – Det är en omfattande rapport vi gör med många spännande insikter, men det jag tycker är mest intressant är de långsiktiga trenderna, till exempel att kontorsnärvaron fortsätter att öka efter distansboomen som var under pandemin. Det som också är tydligt i resultatet är att aktivitetsbaserade kontorsmiljöer ökar markant, säger Heléne Lidström.

Något hon ser som utmärkande i rapporten är att en av tre anser att det är svårt att arbeta ostört på kontoret.

–Det är ju verkligen ett underbetyg till kontoret. Att kunna erbjuda bra miljöer för individuellt fokuserat arbete borde vara en hygienfaktor för alla arbetsplatser.

Bra kontorsmiljö A och O

Fakta

Heléne Lidströms tips för en bättre kontorsmiljö

  • Gör kontorsmiljön till en strategisk fråga för ledningen.
  • Inse att en lösning inte kommer att passa alla.
  • Låt behovet styra lösningen, överväg att ha flera lösningar på samma kontor.
  • Ta hjälp av en expert om inte kunskapen finns internt – som kan guida ledningen att formulera riktningen för arbetsplatsstrategin och identifiera behoven för att hitta den bästa lösningen för just er organisation.  
  • Tänk på att vi vill skapa hållbara arbetsplatser att längta till, inte som vi känner oss tvingade att vara på.

I rapporten framgår det 78 procent av cheferna tycker att det är viktigt att deras medarbetare har en hög närvaro på kontoret. Heléne Lidström tror att det handlar mycket om att ledare ser effekterna av att en hög grad av distansarbete påverkat företagskulturen, samarbetet, innovationskraften, men också medarbetarnas hälsa och välmående. 

–De arbetsgivare som försöker få sina medarbetare tillbaka till kontoret fem dagar i veckan har dock mött ett stort motstånd från sina medarbetare. Många uppskattar valfriheten och flexibiliteten av distansarbete, 84 procent av respondenterna anser att distansarbete är viktigt vid val av arbetsgivare. Men för varje år som går efter pandemin ser vi att även medarbetarna ser att kontorets roll blir allt viktigare och som nämndes tidigare är vi idag i högre utsträckning på kontoren än vad vi trodde när restriktionerna släpptes, säger hon.  

För vd och som ledare blir det viktigt att förstå att bra kontorsmiljöer faktiskt lockar tillbaka medarbetarna till kontoret. Här behöver man som arbetsgivare också bli bättre på att formulera varför man anser att det är viktigt med närvaro på kontoret. 

– En liten rolig kuriosa är att 21 procent ställer sig positiva till att chefen ersätts med en AI-chef, så det är ett medskick till ledare att fundera på vad det betyder för ledarskapet, säger Heléne Lidström.

Det digitala ledarskapet kräver mer

Varför kontorsnärvaron har ökat tror Heléne Lidström handlar mycket om att vi nu ser effekterna av att vi inte träffat våra kollegor i samma utsträckning som tidigare.

– Kontoret är en plats som vi upplever ger energi, bidrar till vårt välmående och till vår utvecklig. Och att kontoret är en plats där kunskaper delas och relationer byggs. Apropå relationer så uppgav var tredje ung människa i förra årets enkät att dom blivit kära på kontoret, vilket slår Tinder med hästlängder, säger hon.

Hur kan man bättre förstå de 10 procent som fortfarande föredrar att arbeta främst på distans?
– En tänkbar orsak är att det är medarbetare som har arbetsuppgifter som kräver hög koncentration, eller att de helt enkelt upplever att de får mer gjort, och där har vi ju problematiken med att arbetsro är kontorets största utmaning. Det kan ju också handla om att man har ett helt distribuerat arbetssätt. Men det kan såklart vara andra orsaker, som att man har längre resväg till jobbet.

Vilka aspekter av ledarskapet gynnas mest av hög kontorsnärvaro?
– Det är såklart lättare att bygga en personlig relation när man träffas på plats regelbundet. Framför allt så blir spontana avstämningar enklare, och chefer har det lättare att fånga upp hur deras medarbetare mår och presterar. Förenklat kan man säga att det digitala ledarskapet kräver mycket mer av cheferna, än vad ledarskapet på kontoret kräver, säger Heléne Lidström.

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

VD-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.