Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Unga tror gott om sig själva som kollegor

HR & Arbetsmiljö En ny undersökning visar att kollegorna är mycket viktiga för att trivas på jobbet. Nio av tio svenskar trivs bra bland kollegorna på sitt nuvarande jobb. Och de flesta tror också gott om sig själva som kollegor – framför allt unga under 30 år.

Unga tror gott om sig själva som kollegor
Många har också gott självförtroende när de betygsätter sig själva som kollegor, särskilt unga under 30 år. Foto: Adobe Stock

– Att så många trivs med sina kollegor är något vi ska vara stolta över. En arbetsplats med god stämning är en arbetsplats som underlättar för medarbetaren att utvecklas och våga prova nytt, vilket i sin tur är bra för företaget, kommenterar Elisabeth Skol, HR-Direktör på ManpowerGroup Sverige som genomfört undersökningen.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
VD-tidningen premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Strategiska artiklar med tips och analyser.
  • 6 fullmatade magasin årligen.
  • Tillgång till premiumnyheter på vdtidningen.se.
  • 100 procents fokus på vd-rollen.
Redan prenumerant?

Nio av tio, 90 procent, uppger att de trivs mycket bra eller ganska bra med kollegorna på jobbet. Och många har också gott självförtroende när de betygsätter sig själva som kollegor, särskilt unga under 30 år. Över hälften, 54 procent, tror nämligen att de uppfattas mycket positivt av kollegorna på arbetsplatsen. Motsvarande siffra för personer 30–45 år är 41 procent, och 33 procent för de över 46 år. Bara 3 procent av alla svarande i undersökningen tror att de uppfattas ganska eller mycket negativt.

– Det är roligt att unga är så positiva – och det verkar ju som att de gör en väldigt korrekt bedömning, när vi tydligt ser att så många i undersökningen trivs bra med jobbkamraterna. Ett gott betyg för svenska arbetsplatser, säger Elisabeth Skol.

Undersökningen visar också att svenskar överlag trivs väldigt väl på jobbet. Sex av tio, 57 procent, uppger att deras nuvarande arbetsplats är, eller nästan är, deras drömarbetsplats. De tre faktorerna som bidrar mest till trivseln på jobbet är bra kollegor, en bra chef och meningsfulla arbetsuppgifter.

– En bra arbetsplats ger nöjdare och mer motiverade medarbetare, och för att nå dit behövs både kunskap och ett systematiskt arbete. Därför vill vi på ManpowerGroup bidra med insikter om vad som utgör en drömarbetsplats för att hjälpa fler företag att attrahera, rekrytera och behålla talanger, avslutar Elisabeth Skol.

Karriär

Strategi & målstyrning

Kunskapsmaterial

Inspiration

Ledarskap & styrning

VD-tidningen

Vd-tidningen Premium

För dig som har 100 procents fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.