Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Alltför mycket gnäll på arbetsplatsen

HR & Arbetsmiljö En ny undersökning visar att nästan hälften av svenskarna, 46 procent, tycker att det gnälls mycket på deras jobb, och de flesta anser att det är ett arbetsmiljöproblem.

Alltför mycket gnäll på arbetsplatsen
Foto: Adobe Stock

Det är framförallt arbetsmiljön, jobbets innehåll och chefen som ger upphov till missnöje och som det gnälls om, visar undersökningen från Manpower Work Life. Ett vanligt förkommande fenomen på svenska arbetsplatser enligt undersökningens respondenter där 46 procent säger att det gnälls mycket eller ganska mycket på jobbet.

Gnäll är inte bara jobbigt att lyssna på, utan det bidrar också till en dålig arbetsmiljö. Så många som sju av tio tycker att gnäll är ett arbetsmiljöproblem.

– En arbetsplats som präglas av negativitet blir fort orolig och nedbrytande, medan en arbetsplats med en bra chef och bra utvecklingsmöjligheter lyfter den enskilde medarbetaren såväl som teamet. Känslan av att ens arbete är meningsfullt och utvecklande är extra viktigt på en orolig arbetsmarknad, säger Elisabeth Skol, HR-Direktör på ManpowerGroup Sverige.

Vad är det då som kännetecknar en drömarbetsplats? Bland de främsta faktorerna finner vi bra kollegor, en bra chef och meningsfulla arbetsuppgifter.

– God stämning på jobbet ger bättre förutsättningar för individer att utvecklas och ökar möjligheterna att behålla kompetenta medarbetare. För att skapa en drömarbetsplats är det otroligt viktigt att erbjuda en bra arbetsmiljö genom att direkt ta itu med gnäll och otrevliga beteenden på arbetsplatsen, konstaterar Elisabeth Skol.

Bland de faktorer som ökar trivseln på jobbet ligger bra kollegor i topp, tätt följt av en bra chef och meningsfulla uppgifter. Ett gott betyg för svenska arbetsplatser är att hela nio av tio, 90 procent, trivs bland kollegorna på det nuvarande jobbet.

Detta gnälls det mest om på svenska arbetsplatser

1. Arbetsmiljön

2. Jobbets innehåll

3. Chefen

Drömarbetsplatsfaktorerna, topp tre för alla svarande

1. Bra kollegor

2. Bra chef

3. Meningsfulla arbetsuppgifter

Karriär

Strategi & målstyrning

Kunskapsmaterial

Inspiration

Ledarskap & styrning

VD-tidningen

Vd-tidningen Premium

För dig som har 100 procents fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.