Stor kompetensbrist inom grön omställning

Kompetensbrist Nära hälften av de svenska företag som rekryterar till jobb som främjar grön omställning, 43 procent, har svårt att hitta kompetent arbetskraft. Det visar en undersökning bland 765 svenska arbetsgivare, genomförd av Manpowergroup.

Stor kompetensbrist inom grön omställning
Efterfrågan på arbetskraft med kompetens som främjar den gröna omställningen växer. Foto: Adobe Stock

Störst är problemet inom bank-, finans- och fastighetsbranscherna, men samtliga branscher är drabbade.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
VD-tidningen premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Strategiska artiklar med tips och analyser.
  • 6 fullmatade magasin årligen.
  • Tillgång till premiumnyheter på vdtidningen.se.
  • 100 procents fokus på vd-rollen.
Redan prenumerant?

– Allt fler arbetsgivare ser fördelarna med att ställa om till en cirkulär verksamhet, både från klimat- och affärsmässigt perspektiv. Arbetskraft med kompetens om miljö, klimat och hållbarhet är en förutsättning för att svenska företag ska hänga med i den globala utvecklingen. Därför är det oroande att så många arbetsgivare uppger att de har svårt att hitta rätt kompetens, menar Mikael Jansson, vd på Manpowergroup.  

Efterfrågan på arbetskraft med kompetens som främjar den gröna omställningen växer – sju av tio företag, såväl i Sverige som globalt, rekryterar eller planerar att rekrytera inom dessa kompetenser. Efterfrågan omfattar såväl de företag som har en tydlig roll i den gröna omställningen som traditionella branscher. Det visar en undersökning av Manpowergroup, som ställt frågor om grön omställning till drygt 59 000 arbetsgivare i 40 länder, varav 765 arbetsgivare i Sverige. 

Brist på grön kompetens hindrar hållbarhetsarbetet 

Samtidigt visar undersökningen att 43 procent av de svenska företag som har behov av miljö- och hållbarhetskompetens har svårt att hitta rätt arbetskraft. Störst är problemet inom bank-, finans och fastighetsbranscherna där över hälften av de svenska företagen, 52 procent, uppger att det är svårt att hitta kompetens som främjar den gröna omställningen. Och bristen på kompetens får konsekvenser – 94 procent av arbetsgivarna globalt uppger att de inte har rätt kompetens för att uppnå sina ESG-mål, alltså mål inom miljö, socialt ansvar och bolagsstyrning. 

– Svenska företag har allt att vinna på att börja arbeta systematiskt med hållbarhet och visa att de tar ansvar för både samhället och miljön. Mitt råd till arbetsgivare som har svårt att hitta rätt kompetens är att inte stirra sig blind på kandidaternas erfarenhet eller cv, utan våga rekrytera baserat på potential och personliga drivkrafter. Därefter kan man själv ansvara för den kompetenshöjning som behövs, säger Mikael Jansson. 

Enligt en nysläppt rapport från Industriekonomerna beräknas industrins satsningar på grön omställning skapa nästan 50 000 nya jobb genom indirekt och direkt sysselsättning. Samtidigt sätter nya lagkrav på hållbarhetsrapportering frågor om miljö och klimat på agendan även för tjänstemannasektorn. 

Branscherna som har svårast att hitta grön kompetens i Sverige: 

1. Bank-, finans- och fastighetsbranscherna, 52 procent 

2. Servicenäringen samt parti- och detaljhandeln, 50 procent 

3 Råvaror, gröna näringar, bygg- och tjänsteföretag, försvar

4 Energi- och samhällsservice, 43 procent 

5. Transport, logistik och fordonsindustrin, 43 procent 

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

Vd-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.