Konsten att som stressad hantera krav på kreativitet

Arbetsmiljö I en artikel i Harvard Business Review ger time management-coachen Elizabeth Grace Saunders tips på hur man som stressad ledare ska tänka när det gäller medarbetarnas förväntningar på att alltid komma med kreativa lösningar.

Konsten att som stressad hantera krav på kreativitet

Elizabeth Grace Saunders grundtips är att man som stressad ledare ska sluta upp med försöket att tvinga fram till något kreativt. Att som en stressad person försöka göra detta kan nämligen medföra att den mest primitiva delen av hjärnan aktiveras. Istället är det, enligt Eliabeth Grace Saunders, bättre att tänka ”vi får se vad som händer” eller ”jag ska undersöka den här möjligheten”.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
VD-tidningen premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Strategiska artiklar med tips och analyser.
  • 6 fullmatade magasin årligen.
  • Tillgång till premiumnyheter på vdtidningen.se.
  • 100 procents fokus på vd-rollen.
Redan prenumerant?

När ledaren sedan skapat en psykologisk säkerhet kan hen experimentera med aktiviteter som kan trigga det diffusa tänkandet, där hjärnan arbetar på ett friare sätt. Hon lyfter här fram aktiviteter som att promenera, ta en tupplur, äta eller ta andra sorters pauser för att öppna sinnet för nya möjligheter.

Läs mer: Vilken stresstyp är du?

Elizabeth Grace Saunders betonar vikten av att under den tid man laddar batterierna undvika multi-tasking. Hon har själv upplevt sig vara mest kreativ när hon befinner sig på en plats som gör henne lycklig. På sommaren gärna vid en sjö eller på vintern i ett café vid en eldstad. Vackra och fridfulla miljöer lyfter hennes sinne och kreativa kapacitet. Hon berättar att en del av hennes klienter har hittas sina lyckliga platser i bibliotek, konstmuseer eller genom att besöka klädbutiker.

Om man kört fast kan det också enligt henne vara bra att ge hjärnan nytt material att arbeta med. Det kan då handla om att läsa om ett aktuellt ämne, besöka ställen där andra arbetar med kreativa lösningar kring samma problem eller att prata med experter.

Läs mer: Viktigt med strategier för att minska stressen

Hon tipsar också att man bör alternera mellan att tänka själv och att samarbeta med andra eftersom det visat sig vara det mest effektiva sättet att utveckla kreativa tankar.

Slutligen tar hon upp vikten av att ge sig själv tid. När hjärnan fungerar med full kraft kan man direkt komma på lösningar men när man är stressad är det enligt henne bättre att låta idén växa fram under några dagar.

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

Vd-tidningen Premium

För dig som har 100 procents fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.