Fyra typer av tänkande som förbättrar ditt beslutsfattande

Ledarskap Olika situationer kräver olika typer av tänkande för att fatta rätt beslut. Här listar Harvard Business Review fyra färdigheter som ledare behöver vara riktigt bra på – och hur dessa kan skapa mest värde.

Fyra typer av tänkande som förbättrar ditt beslutsfattande
Foto: Adobe Stock.

Vi ställs dagligen inför beslut som många gånger kräver ett anpassningsbart tänkesätt. I en artikel i HBR beskrivs när du bör använda vad.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

Expertisbaserat tänkande

Fakta

När ska expertisbaserat tänkande användas?

  • När en situation kräver en snabb, automatisk respons.
  • När tidigare erfarenhet och kunskap kan erbjuda en tydlig lösning.

Expertisbaserat tänkande bygger på djup kunskap inom ett visst område. Det utvecklas genom år av erfarenhet där vi lär oss att känna igen mönster för att snabbt kunna dra slutsatser. Exempelvis kan en högt erfaren tekniker omedelbart identifiera ett fel i en maskin baserat på ljudet den ger ifrån sig. För de flesta dagliga arbetsuppgifter räcker expertisbaserat tänkande, men det har sina begränsningar. En expert inom ett område är inte automatiskt en expert inom ett annat, och ibland kan fastlåsta tankemönster förhindra innovation.

Kritiskt tänkande

Fakta

När ska kritiskt tänkande användas?

  • När experter inte är överens om en lösning.
  • När traditionella metoder misslyckas med att lösa ett problem.
  • När problemet återkommer trots försök att lösa det.

När vi använder vårt kritiska tänkande ifrågasätter vi och analyserar information på ett djupare plan. Det handlar om att inte automatiskt acceptera en sanning utan att granska var den kommer ifrån. En viktig teknik inom kritiskt tänkande är omformulering, vilket innebär att vi ifrågasätter om vi verkligen besvarar rätt fråga – för att kunna utmana etablerade sanningar undvika förhastade slutsatser.

Strategiskt tänkande

Fakta

När ska strategiskt tänkande användas?

  • När du ska fatta beslut med långtgående konsekvenser.
  • När du planerar för företagets framtid.
  • När du försöker förutse förändringar på marknaden.

Strategiskt tänkande fokuserar i högre grad på långsiktiga mål och större sammanhang, och kan som följd leda till innovativa lösningar. Till skillnad från expertisbaserat och kritiskt tänkande, som ofta hanterar akuta problem, handlar strategiskt tänkande om att forma framtiden och utforska vad som är möjligt. Det handlar om att ställa frågor som ”Tänk om?”.

Systemtänkande

Fakta

När ska systemtänkande användas?

  • När du vill förstå komplexa situationer med många sammanlänkade faktorer.
  • När du vill identifiera mönster i ett system.
  • När du vill hantera saker som uppstår ur systemet som helhet men inte kan förstås genom att bara titta på enskilda delar.

Systemtänkande handlar om att se en helhetsbild och förstå hur olika delar av ett system samverkar och påverkar varandra. Det är särskilt användbart i komplexa situationer där förändringar i en del av systemet kan få konsekvenser för andra delar. Genom att analysera hela systemet kan man hitta lösningar som inte bara löser det ursprungliga problemet utan också förbättrar andra delar av verksamheten.

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

VD-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.