10 strategier: Så gör du för att inte sabba arbetsmoralen i teamet

Ledarskap Även den som menar väl kan göra sig skyldig till beteenden som oavsiktligt förstör medarbetarnas tillit, prestation och arbetsmoral. Tidningen Fast Company listar tio tillvägagångssätt för dig som tvärt om vill stärka moralen hos medarbetarna och öka sammanhållningen – och excellera i rollen som vd.

10 strategier: Så gör du för att inte sabba arbetsmoralen i teamet
Foto: Stock Adobe

1. Från micro management till autonomi

När arbetsinsatser kontrolleras i minsta detalj, hämmas medarbetarnas kreativitet och prestation. För att motverka det, kan det vara en idé att ha veckovisa uppföljningar i stället för dagliga ”check-ins” med medarbetarna. Det skapar en möjlighet att utkräva ansvar av medarbetaren, som samtidigt stärks i sin känsla av självbestämmande.

2. Erkänn utmaningar, undvik påklistrad optimism

Den som ständigt låter påskina att det inte finns några utmaningar, kan framstå som otrovärdig bland medarbetarna. Att benämna de utmaningar som finns får omvänt medarbetarna att känna sig lyssnade på, och bjuder in till förbättring.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

3. Inför ”prioriteringspaus”

Det ofta omedvetna beteendet att se varje uppgift som lika viktig och akut, leder till stor stress och försvårar prioritering av det som är verkligt kritiskt. Ta i stället en så kallad prioriteringspaus: en minuts eftertanke för att avgöra om en uppgift är så akut som den känns, om den måste vidareförmedlas till teamet för omedelbar hantering, eller likaväl kan vänta till senare. Prioriteringspausen skapar respekt för teamets fokus och möjliggör en sund gränsdragning mellan brådskande och mindre brådskande uppgifter.

4. Glöm inte beröm

Oerfarna vd:ar kan bli överfokuserade på resultat, och omedvetet förbise de arbetsinsatser som ligger bakom resultaten. Känslan kan uppstå av att ens arbete inte är värt någonting, vilket försämrar motivationen. Det kan hjälpa att namnge specifika personer som åstadkommit något extra bra, och lärdomen här är att det personliga erkännandet är en nyckel i tillitsbyggandet mellan medarbetare och ledning.

5. Tydliga förväntningar och uppföljningar

Vagt formulerade förväntningar leder till osäkerhet kring den egna prestationen, sämre engagemang, felprioriteringar och försämrad sammanhållning i teamet. Använd gemensamma verktyg som tydliggör vad alla och envar gör, och vilka framsteg som görs på väg mot bestämda mål. Det stärker transparensen och känslan av att ha ett syfte, vilket påverkar moralen i positiv riktning. Följ upp regelbundet.

6. Anpassa feedback efter rollen

Feedback som inte klaffar med vad som är viktigt för respektive roll, ger medarbetaren fel verktyg för att utvecklas. Att fokusera på ett misstag medarbetaren gjort, i stället för vederbörandes faktiska kompetens på det området, kan försämra motivationen. Ge kompetensbaserad feedback som det går att agera på, är rådet. Vad är viktigt i rollen, och i vilken grad behärskar medarbetaren det? Ett sådant förhållningssätt får medarbetaren att känna sig stöttad i sin professionella utveckling.

7. Var konsekvent i beslutsfattandet

Tilliten avtar när beslutsfattandet är inkonsekvent och brister i transparens. Faktiskt kan det vara kostsamt för hela organisationen, på grund av misstron det skapar. Försök att involvera medarbetarna i beslutsfattandet, så att de förstår beslutsunderlaget och känner delaktighet.

8. Aktivt lyssnande och engagemang

Den som uppmuntrar till aktivt lyssnade, deltagande och engagemang, kan räkna med medarbetare som är just engagerade och som presterar bättre. Medarbetare som däremot upplever att deras inspel inte tas på allvar, förlorar motivation. Inför strukturerade feedback-tillfällen, där det är praxis att de frågor som lyfts på ett eller annat sätt ska följas upp.

9. Håll fast vid målet

Trendkänslighet är bra, men att alltför lättvindigt avbryta ett pågående projekt för att något nytt verkar bättre, ger medarbetarna en känsla av att ha jobbat i onödan. Om det sker upprepade gånger, kan det leda till olust inför nya projekt och misstro. För att motverka detta, håll fast vid målet även när omständigheterna – så långt det är möjligt. Måste ett projekt överges, trots allt, se till att exempel utvärdera arbetet som gjorts och vilka lärdomar det gav på vägen.

10. Emotionell intelligens och självmedvetenhet

En vd:s humör och beteenden påverkar medarbetarna. Den som i en stressig situation ’reagerar’ i stället för ’responderar’ skapar en osäker och påfrestande atmosfär, och får medarbetare som inte vågar ta bladet från munnen därför att de är osäkra på hur deras inspel ska tas emot. Det här påverkar sammanhållningen och kreativiteten negativt. För att förhindra ett sådant klimat behöver vd:n aktivt arbeta med att upptäcka blinda fläckar i sitt beteende, och stärka sin emotionella intelligens. Det kan behövas coachning, för att få hjälp att få syn på hur man reagerar på stress, till exempel. Ett klimat där sårbarhet möts med empati, och ingen är rädd att säga sin mening, boostar engagemanget och produktiviteten.

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

VD-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.