5 tips för en avstressande och hälsosam ledighet

Stress Klämdagarna borde vara ett ypperligt tillfälle att varva ner. Men nästan hälften av alla som arbetar har svårt att varva ner, visar Feelgoods jobbhälsorapport, där cirka 20 000 yrkesarbetande deltar. Svårast upplever kvinnor och yngre människor det.

5 tips för en avstressande och hälsosam ledighet

Men att aldrig koppla av kan på sikt få konsekvenser för både hjärnan och resten av kroppen menar Feelgoods chefspsykolog Faysal Rawandozi med många års erfarenhet från företagshälsan.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
VD-tidningen premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Strategiska artiklar med tips och analyser.
  • 6 fullmatade magasin årligen.
  • Tillgång till premiumnyheter på vdtidningen.se.
  • 100 procents fokus på vd-rollen.
Redan prenumerant?

På frågan om man anser sig ha lätt att ”varva ned” svarar 37 % att de endast gör det ibland och 11 % av alla medverkande i undersökningen hävdar att de sällan eller aldrig gör det. Bland kvinnor är motsvarande siffror 41 % som endast ibland kan varva ned och dryga 14 % menar att de sällan eller aldrig gör det. Som kanske förväntat är åldersgruppen 20-39 år mer stressade än de som är äldre.

– Att långsiktigt vara uppe i varv och ha ett stresspåslag bryter ned viktiga funktioner i både vår hjärna och resten av vår kropp, varnar Faysal Rawandozi. Siffrorna i vår undersökning visar tyvärr att det är allt för många som för sällan lyckas varva ned ordentligt, och därför är det mycket viktigt att ta en paus under till exempel julledigheten.

Att ha en alltför kravfylld ledighet med olika åtaganden är minst lika riskfyllt som att jobba, eftersom hjärnan inte skiljer på jobbstress och annan stress.

När stressnivån ökar i kroppen bildas bland annat stresshormonet kortisol. Detta hjälper oss att kortvarigt öka skärpan och hjälper kroppen att klara av den extra belastning som situationen kräver. Men är stressystemet aktivt under för lång period blir hjärnans receptorer mättade av kortisolet, vilket leder till stressreaktioner såsom minnesproblem och bristande sömn-, orienterings- och planeringsförmåga.

Vi behöver alltså göra saker som minskar kortisolpåslagen, och att göra det under en längre period under sin julledighet är viktigt för att hjärna och resten av kroppen sedan ska orka med de ökade stresspåslagen som kommer när jobbsäsongen drar igång igen. Får vi inte en återhämtning blir kroppen till slut överbelastad eftersom grundnivåerna av stresshormonerna är för höga från början. På sikt kan detta också leda till både hjärt- och kärlsjukdomar och ökad risk för diabetes.

5 tips för en avstressande och hälsosam ledighet

Tillsammans med företagsläkaren och stressforskaren Carl Antonson har Faysal Rawandozi sammanställt de bästa tipsen för en hälsosam ledighet:

1. Planera för njutning. Försök tänka igenom vad som är hälsobringande och njutningsfulla aktiviteter för dig och prioritera dessa. Njutning sänker nivåerna av stresshormonerna och att planera för detta brukar öka vår känsla av kontroll över situationen som är viktigt för att minska vår oro och upplevelse av negativ stress.

2. Rör på dig, eftersom fysisk aktivitet visar sig ha mycket positiv effekt och ät mat som din kropp mår bra av.

3. Se till att sova ordentligt. Kom ihåg att för stora mängder alkohol leder bland annat till försämrad sömn, så försök ha lite kontroll över den konsumtionen.

4. Träffa människor som får dig att må bra.

5. Se till att du får tillräckligt med intellektuell stimulans som inte överbelastar hjärnan. Mindfulnessövningar brukar i sin tur öka vår motståndskraft mot skadliga stresshormonsnivåer.

 

 

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

VD-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.