Elitidrotten har utvecklats i en riktning som vd:ar både kan och bör dra nytta av. Kraven som ställs på vd:ar av i dag är mångfacetterade och i ständig förändring, och i research genomförd av McKinsey & Co framkommer att de mest framgångsrika vd:arna har anammat nya sätt att tänka – som för tankarna till just elitidrott.
Vd:n – en elitidrottare? Fem insikter att dra nytta av från sportvärldens toppskikt
VD-rollen
Den som siktar mot stora framgångar har också hög fallhöjd. Det gäller de bästa löparna, boxarna och gymnasterna i världen – och det gäller en ambitiös företagsledare. Här listas fem insikter från elitidrotten som är strategiskt användbara för dig som vd.

Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
Genom att dra paralleller mellan dessa två på ytan vitt skilda yrken, kan du som vd lära dig värdefulla strategier för ett toppledarskap.
1. Planera tiden minutiöst
Riktigt framgångsrika idrottare definieras inte sällan av sin benhårda disciplin. Att stiga upp på ett visst klockslag varje dag, att äta och träna, också det på bestämda tider och i bestämda mängder, att undvika skärmar i samband med sömn – det är bara några av de rutiner som visat sig ha stor betydelse för idrottsmän. Även de bästa vd:arna tar vara på tiden, genom att prioritera och fokusera på de uppgifter som ingen annan kan göra, och genom att skapa förutsättningar för att prestera på topp vid exakt rätt tillfälle. Kom ihåg att strikt planering inte bara handlar om att schemalägga sin tid, utan också om att förstå att vissa ögonblick har större betydelse än andra.
2. Återhämtning är en konst
När man vilar återhämtar sig kroppen. Det gäller för elitidrottare, som riskerar att underprestera på tävling efter alltför intensiv träning, och det gäller för vd:ar, som också behöver prestera på topp vid särskilt viktiga tillfällen. Planera för återhämtning genom att avsätta tid för motion och meditation. Håll uppsikt över din diet, ditt alkoholintag, och andra faktorer som kan påverka återhämtningen negativt. Den som springer sitt snabbaste oavbrutet, riskerar att kollapsa, till skillnad från den som vilar mellan intervallerna.
3. Du är aldrig färdiglärd
Den som vill bli bäst nöjer sig inte med att vara bland de bästa. I elitidrottens värld pågår ständiga finkalibreringar av redan fungerande metoder. På ett liknande sätt, utmärker sig framgångsrika ledare av en ödmjuk inställning till sin egen expertis och de andra i rummet. Nyfikenhet på andra discipliner, branscher och till och med konkurrenter, är avgörande för att utvecklas både som vd och som företag. För att lyckas gäller det att skapa förutsättningar för att få nya insikter, till exempel genom att ansluta till en ytterligare bolagsstyrelse.
4. Omfamna dataanalys
Formel 1 är en sport där data används oavbrutet, för att beräkna risker och hot. Stora team analyserar förutsättningarna i realtid för att omvandla data till strategi och förmedla det till föraren. På samma gång är förarens egen kapacitet oumbärlig; formel 1-förare är extraordinära atleter. Översatt till vd-kontexten innebär den här insikten att data kan användas inte för att ersätta, utan för att förbättra och utveckla både sig själv, företaget och de anställda.
5. Anpassningsbar och motståndskraftig
Även de största idrottsmännen misslyckas ibland. Då gäller det att inte låta sig nedslås. Som vd kommer du att möta kriser av olika sort och hastigt förändrade marknadsvillkor, och när det blåser snålt behöver du vara hårdhudad. Det är naturligtvis viktigt att vara lyhörd för kritik, men en bra vd lär sig också att stänga ute den mest extrema. Analogin med elitidrotten är den att även de som siktar högst gör misstag, och det bästa sättet att ta sig vidare från dem är att erkänna felet, vad det än berodde på, och lära sig av det till nästa gång.