När jag tog mitt första chefsuppdrag hade jag turen att hitta en mentor. Det var en person i mitt nätverk som hade en lång chefserfarenhet som jag ”klickade” med på ett personligt plan. Som ny chef kanske man upplever en osäkerhet så det kändes skönt att ha ett bollplank utanför organisationen jag fanns i och även utanför familjen som nog inte förstod fullt ut vad jag gett mig in i.
Jag hade otrolig nytta av det, möjligheten att kunna ställa frågor som i vissa fall skulle kunna ses som dumma, okunniga eller olämpliga utan att det fanns en risk för att detta skulle uppmärksammas av personer på min arbetsplats gjorde att man snabbt kunde få verktyg för att hantera situationer som jag inte stött på innan.
De första åren träffades jag och min mentor relativt ofta och för mig var det ett ovärderligt stöd. Det inspirerade mig till att själv agera mentor åt adepter där det blev aktuellt.
Att hitta en match där både du som mentor och din adept känner att ni kan få ett utbyte av varandra i ledarskapsfrågor kan vara väldigt givande. Jag har alltid uppskattat att se mina medarbetare växa i sina roller och ta på sig nya utmaningar. Som mentor kan du fortsätta att följa en adept i dennes karriär och samtidigt hålla dig ajour med de frågeställningar som aktualiseras i deras verksamhet.
Inspirerande ha en adept
Det har också varit mycket inspirerande att följa de som jag arbetat med i deras karriärer. Vanligtvis så pågår kanske ett mentorskap runt ett år där man träffas mer intensivt i början och mer sparsamt mot slutet, i mitt fall så har vi fortsatt att hålla kontakten efter flera år men mer sällan och mer av karaktären avstämningsmöten. De adepter jag haft har bytt chefspositioner, bolag eller hela sin karriär och ofta med mig som bollplank.
Jag tror att många skulle ha nytta av att ha en mentor. Det enklaste sättet att hitta en mentor är att fråga en person som man har förtroende för och vars ledarskap man gillar. Det värsta som kan hända är att man får ett nej, men det troliga är att frågan får personen att känna sig uppskattad och ur det kan det komma ett väldigt produktivt mentorskap.
Friheten att kunna prata med någon utan att behöva ta hänsyn till din organisation i frågeställningar där du känner att du vill kunna bolla dilemman och idéer för att komma fram till vilka möjligheter och vägar du kan ta kan vara en stor hjälp.
Dela med dig av din erfarenhet
Det är viktigt att man låter adepten vara den som kommer med sina frågeställningar eftersom det ska vara fokus på att på bästa sätt stödja hen i dennes situation. Ofta har du varit med om något liknande alternativt sett eller hört en kollega som råkat ut för en liknande situation som gör att du kan komma med relevanta insikter som din adept kan ta till sig. Var noga med att inte färga din adept med dina åsikter utan håll det till ett resonemang där din adept är den som driver samtalet och du hjälper till att styra med den erfarenhet du har.
Jag kan naturligtvis bara prata för mig själv, men jag kan varmt rekommendera mentorskap både som adept och som mentor. Är du nyfiken på människor, öppen och villig att dela med dig, ta chansen att bli mentor åt någon som kanske tidigt i sin karriär behöver ett stöd eller bollplank för att hitta rätt på sin väg. Det kommer ge dig otroligt mycket längs med resan också.
Hitta en mentor:
- Sök i ditt nätverk om det finns en ledare som du känner förtroende för och kontakta den.
- Det finns mentorer som arbetar professionellt med mentorskap, dom tar ofta betalt för sina tjänster
Hitta en adept:
- Om du vill vara mentor men söker efter möjliga adepter, titta på de personer som du arbetat med vid något tillfälle och se om det kan leda till något, börja med en lunch för att se om det finns något att bygga på.
- Det finns mentorförmedlare där man kan anmäla sitt intresse av att agera mentor åt adepter.
Jag har sett mentorskapet som en win-win-relation. Det har gett mig otroligt mycket att följa dessa personer i deras karriärer, det har gett mig insikt i hur deras ledarskap utvecklats över tid och hur de tar till sig större ansvar och växer med uppgifterna som presenteras för dem.
Som adept så hjälpte min mentor mig att undvika många fallgropar tidigt i min karriär och jag kommer alltid vara tacksam för det.
Ta chansen om du får den.
Thomas Magnusson är chefsrådgivare på Ledarna och har tolv års erfarenhet av vd-skap i flera olika bolag.