En lyckosam vd balanserar familj, karriär och hälsa

Bloggen Gör inte misstaget att tro att företagets bästa är att du offrar allt för jobbet. Det finns många goda skäl för vd:n att avsätta tid för familj och träning som vd. Krönikören Thomas Magnusson redogör för några av de främsta.

En lyckosam vd balanserar familj, karriär och hälsa
Foto: Stock Adobe

Att vara vd eller att ha en ledande roll i näringslivet kan vara både krävande och stressande. Kraven på dig, både i din yrkesroll samt i ditt privatliv, kan lätt bli överväldigande. Det tog lång tid för mig att förstå hur viktigt det var att avsätta tid för träning och hur avgörande det faktiskt var för hur jag agerade, orkade och hur mitt humör var.

När du ansvarar för att driva och forma företagets framtid är det lätt att hamna i fällan att ju mer du jobbar och offrar personlig tid för att uppnå företagets mål desto bättre är det för företaget och de anställda. Det troliga är att du inte blir riktigt lyckosam varken i ditt yrkesliv eller i ditt privatliv. Att sitta framför tv:n med datorn i knät klockan nio på kvällen och tro att man är närvarande med sin familj när huvudet är helt inkopplat på arbete håller inte i längden. Balansen, som omnämns i alla artiklar om ledarskap, är viktig för att kunna axla en ansvarsfull roll både yrkesmässigt men också för att kunna vara närvarande i ditt privatliv.

Avsätt tid för familj och träning

Jag upptäckte det här sent och om det är något jag skulle säga till mitt yngre jag så är det att avsätta tid för familj och egen fysisk träning. Min egen insikt kom först med sämre allmänhälsa. Orken att ta tag i saker fanns inte och det var väldigt lätt att skjuta upp saker. Främst för att jag varken mentalt eller fysiskt hade orken att ta tag i saker. Men när man väl tar tag i det som känns oövervinnerligt kommer fördelarna snabbt. För mig var det en blockad tid i kalendern för träning som krävdes.

Fördelarna är många och flera kommer du upptäcka snabbt. Några av de dokumenterade vinsterna är:

  1. Förbättrat beslutsfattande och kreativitet: Att motionera regelbundet förbättrar blodcirkulationen, vilket ökar syreflödet till hjärnan. Det kan leda till förbättrat kognitivt tänkande, skarpare fokus och ökad kreativitet. Som vd är förmågan att fatta snabba och välgrundade beslut avgörande, och motion kan hjälpa till att hålla sinnet skarpt och klart.
  2. Stresshantering och minskad risk för utbrändhet: Ledande positioner kommer ofta med en hög grad av stress och ansvar. Att motionera regelbundet är ett effektivt sätt att hantera denna stress och minska risken för utbrändhet. Fysisk aktivitet frigör endorfiner, kroppens naturliga stressavlastare, vilket kan hjälpa till att hålla ångest och stress i schack.
  3. Förbättrad hälsa och välbefinnande: Att ha en hög energinivå och god hälsa är avgörande för att kunna utföra på toppnivå som vd. Motion bidrar till att stärka immunförsvaret, förbättra hjärt-hälsa och minska risken för olika sjukdomar och hälsoproblem. Genom att prioritera regelbunden träning kan en vd investera i sin långsiktiga hälsa och välbefinnande.
  4. Ökad produktivitet och effektivitet: Studier visar att personer som tränar regelbundet tenderar att vara mer produktiva och effektiva i sitt arbete. Att ta tid för motion kan ge en vd en välbehövlig paus från arbetsuppgifterna och återkomma till arbetet med förnyad energi och fokus.
  5. Positivt exempel och företagskultur: Som ledare är du en förebild för dina anställda. Genom att prioritera hälsa och motion visar du att du värdesätter välbefinnande och balans i livet. Detta kan inspirera dina teammedlemmar att också göra hälsosamma val och kan bidra till att skapa en företagskultur som främjar välmående och prestation.

Låt kalenderbokningen bli helig

Att balansera en krävande vd-roll med en hälsosam livsstil kan vara utmanande, men det är en investering som är väl värd det. Genom att prioritera motion och hälsa kan du förbättra ditt beslutsfattande, hantera stress, förbättra din hälsa och inspirera andra att göra detsamma. Så nästa gång du känner dig stressad och arbetsbelastningen är högre än vanligt, kom ihåg att en promenad, löprunda eller ett yoga-pass kan vara det bästa verktyget för att återfå balansen. Se till att lägga in dina pass i kalendern och håll dem heliga!

Thomas Magnusson är chefsrådgivare på Ledarna och har varit vd i tolv år i flera olika bolag.

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

VD-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.