Vd-avtalet – se om ditt framtida hus

Bloggen Som chefsrådgivare möter jag ofta vd:ar som är i slutet av sitt uppdrag och då insett att det avtal de en gång tecknade kanske inte var det mest förmånligaste för dem i avslutsläget. Då blir det tyvärr svårt att hjälpa till då det är ett ingånget avtal där bägge parter skrivet under på hur ett avslut ska regleras.

Vd-avtalet – se om ditt framtida hus
Foto: Stock Adobe/Ledarna.

Mitt första vd-avtal var på 12 sidor och på engelska. Jag var naturligtvis nöjd med att bli tillfrågad och brydde mig inte om alla klausuler som faktiskt hade bakbundit mig ordentligt i samband med att jag lämnade mitt uppdrag. Men eftersom det fanns ett behov av att behålla mig under en övergångsperiod så kunde jag förhandla ett exitavtal där jag hade en möjlighet att förändra konkurrensklausulen samt andra klausuler som hade verkat hämmande på mitt nästa uppdrag.

Eftersom det inte omfattas av LAS och oftast inte av kollektivavtal så är det mycket viktigt att du har ett så genomarbetat vd-avtal som möjligt och som omfattar alla delar som till exempel ett ett kollektivavtal tar hänsyn till.

Skiljas som vänner

Ett exempel som kan ställa till det kan vara att man har en kort uppsägningstid kopplad till en lång konkurrensklausul vilket gör att du kan ha svårt att snabb acceptera ett nytt uppdrag.

Det man möjligen kan få till, om styrelsen ser en vinst med det, är att man skapar ett exitavtal där man kan förhandla ned de mest ofördelaktiga klausulerna. Moroten för alla parter är att man vill kunna se varandra i ögonen i samband med avslutet och tacka för tiden som varit utan att det finns en dålig känsla mellan parterna.

Det är därför det är så viktigt att man är noggrann och förstår vilka villkor som gäller innan man accepterar och skriver under ett vd-avtal.

De punkter som är värt att uppmärksamma är:

– Uppsägningstid

Det är en osäker position som kan sägas upp utan sakliga skäl, det räcker med att styrelsen tycker att det ska vara ett annat ledarskap så kan man säga upp vd-avtalet. Därför bör man ha en längre uppsägningstid då det kan ta tid att hitta nästa kvalificerade uppdrag. En vd bör inte ha en kortare uppsägningstid än 6 månader. Uppsägningstiden berättigar även pension och semesterintjänande.

– Avgångsvederlag

Det är också vanligt att det finns ett avgångsvederlag kopplat till ett avslut. Det är egentligen av samma skäl till att man bör ha en längre uppsägningstid. Det är en osäker position och det här punkterna är till för att skapa en ekonomisk trygghet medan man letar efter nästa uppdrag. Avgångsvederlaget är oftast inte semester eller pensionsgrundande.

– Konkurrensklausul

I de flesta vd-avtal finns det en konkurrensklausul då man som vd har stor insyn samt beslutanderätt i alla aspekter av bolaget, detta vill man naturligtvis begränsa från styrelsens håll om det skulle vara så att den aktuella vd:n rekryteras till en direkt konkurrent till bolaget. Det man innan man skriver på ska vara extra vaksam på är naturligtvis hur lång tid konkurrensklausulen gäller, det vanligaste är 6 månader, men den börjar inte gälla förrän uppsägningstiden är slut. Det innebär att man är borta från marknaden i minst 12 månader om du har en uppsägningstid på 6 månader. Skulle ett nytt bolag vänta i 12 månader för en rekrytering?

Här finns det många exempel där konkurrensklausulen varit mycket längre än 6 månader och där man då sätter personen i en mycket svår position då man inte kan acceptera en ny roll och att den rollen troligen kommer försvinna då det rekryterande bolaget inte anser sig kunna vänta så länge utan letar andra kandidater till uppdraget.

– Ersättning i konkurrensklausul

Det bör finnas en ersättningsdel i konkurrensklausulen som säger att ”om bolaget hävdar konkurrensklausulen så ska bolaget ersätta dig med 60-100 procent av din månadslön så länge som bolaget anser att det är aktuellt att hävda klausulen. Det är bra om ersättningsnivån är så hög som möjligt då det ska kosta bolaget att hävda konkurrensklausulen och det främjar möjligheten att skapa en öppning för att du ska släppas fri från klausulen innan den löper ut. Bolaget vill sällan betala dyra pengar för en vd som inte längre arbetar på bolaget.

– Värvningsklausul

Jämte konkurrensklausulen så brukar det finnas en värvningsklausul som gäller både kunder och medarbetare på det aktuella bolaget. De här klausulerna kan ibland vara alldeles för vida i sina begrepp. Det kan stå att du inte har rätt att vara i kontakt med kunder som finns i bolagets kundregister under en period av två år efter det att man gjort sin sista arbetsdag. Det innebär att om ett bolag ”köpt” sitt kundregister och att de flesta bolag i Sverige finns i registret så har man stängt hela marknaden under två år. Det här är inte skäligt och kan bestridas i efterhand men det är komplicerat och kommer kosta pengar därför är det bättre att redan vid förhandlingen av avtalet se till att det finns en tydlighet när det gäller värvningsklausuler.

Det finns en aspekt som man ska ha med sig och det är att kunder och medarbetare kan välja att följa en vd som byter bolag, det viktiga med en värvningsklausul är ett det är tydligt att du i din roll inte lockat över vare sig kunder eller medarbetare. Man kan inte som bolag kontrollera en fri marknad.

Se om ditt framtida hus

De här är de klausuler som har störst inverkan på dig när du ska söka ett nytt uppdrag i samband med att ditt avtal blir uppsagt. Ju tydligare dessa klausuler är desto lättare har du att förhålla dig till hur du ska ta dig an ditt nästa uppdrag.

Även fast det kanske är smickrande och roligt att bli erbjuden en vd-roll i ett spännande bolag så tänk på att när man diskuterar och förhandlar ett avtal så är du den bolaget vill ha och ditt förhandlingsmandat är som störst. Det förenklar väldigt mycket om ovanstående punkter är på plats och tydliga vid den tidpunkt när det är dags för ett avslut.

Läs mer om lön och anställningsavtal här.

Thomas Magnusson är chefsrådgivare på Ledarna och har tolv års erfarenhet av vd-skap i flera olika bolag.

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

VD-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.