Som chefsrådgivare på Ledarna slås jag ofta av att det kommer in frågeställningar som vittnar om att vd:ar sällan har ett bollplank att diskutera med. Det gäller frågor som du mycket väl skulle kunna ta med förtrogna på arbetsplatsen, ledningsgrupp eller liknande. Jag kan känna igen mig i flera av de ärenden som vi får in men efter en tid som vd med lite mer erfarenhet i ryggen så insåg jag att det är otroligt värdefullt att ha en eller flera personer att bolla frågeställningar med.
En vd som klarar allt
Det finns fortfarande en myt om att vd:n ska klara allt, vara den starka personen med alla svar i ett bolag. Och till viss del är det väl sant att det är du som har det yttersta ansvaret, men vägen fram till ett beslut blir i stort sett alltid bättre om det är underbyggt med input från medarbetare omkring dig som kan ha värdefull information som kan hjälpa dig i ditt beslut.
Ett flertal samtal som jag tagit emot i vår rådgivning handlar om att vd:n inte känner att de har möjligheten att bolla beslut utan är rädda att blotta en okunskap inför andra. En av de viktigaste egenskaper en vd bör ha är en förmåga att ha en helikopter-vy över hela bolaget. Man ska komma ihåg att även i en ledningsgrupp så kommer logistikchefen att ha en vinkling i sina åsikter utifrån sin kompetens och sin grupp, likaså försäljningschefen och så vidare. Vd:ns roll blir att kunna se att om man gör en förändring i en avdelning så kanske det påverkar en annan avdelning. Den kunskapen, över hela bolaget, är det ingen annan som har.
Det är därför ännu viktigare att man gör klart detta i en ledningsgrupp, och skapar ett diskussionsklimat där även andra får en inblick i det större perspektivet.
Tufft att öppna upp sig som vd
Att kunna öppna sig och vara ärlig som vd kanske inte är lätt men det är en förutsättning för att kunna skapa de bollplank och diskussioner som leder arbetet framåt. Flera av samtalen som jag tar emot skulle mycket väl kunna hållas i en förtrogen ledningsgrupp men i stället känner sig vd:n försvagad om han inte har svar på de frågor som han vill bolla med oss på chefsrådgivningen.
I vissa fall kan det naturligtvis vara svåra dilemman som man vill ha en annan åsikt utifrån på, men väldigt ofta slås jag av att frågeställningen skulle kunna hanterats internt.
Jag har haft filosofin att som vd omge mig med de som är bäst inom sina områden och att vara ödmjuk inför just det. Min roll har varit att coacha de personerna till att bli ännu bättre, ta större ansvar och också får en djupare förståelse för alla delar i bolaget. Om man kan nå dit så blir ditt jobb som vd enklare, det blir lättare att delegera och att förtroendet i din ledningsgrupp växer samt att alla känner att de bidrar till hela bolagets utveckling.
Bjud in, öppna upp!
Genom att visa att man inte är allvetande så kommer dina medarbetare våga ta ansvar för sitt område och förhoppningsvis se utanför sitt avgränsade chefsområde. Naturligtvis kommer det komma tillfällen där du måste agera som bolagets högsta chef och då gäller det att kliva fram och visa det.
För att skapa en bra miljö för dig som vd så behöver du bjuda in, vara tillgänglig och ödmjuk, det kommer skapa en miljö där du öppet kan diskutera dilemman ni gemensamt står inför. Att få till en trygg miljö där tillit finns är kanske det viktigaste för att du inte ska känna dig ensam i din vd-roll.
Thomas Magnusson är chefsrådgivare på Ledarna och har varit vd i tolv år i flera olika bolag