Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

3 tips för att förbättra samordning mellan yrkesgrupper

Verktygslådan Ofta har yrkesgrupper nytta av att utbyta och förlita sig på expertis från andra yrkesgrupper. Eller så behöver de samarbeta för att slutföra ett givet projekt. Dessa kunskaps- och tjänsteutbyten kräver en avsevärd samordning.

3 tips för att förbättra samordning mellan yrkesgrupper
De som ansvarar för att stödja samordningsarbetet mellan olika yrkesgrupper ska vara medvetna om hur tidsdynamik påverkar samordning av uppgifter.

Emellertid uppstår utmaningar när detta samordningsarbete genomförs eftersom olika yrkesgrupper till exempel använder olika ordförråd, metoder och underförstådd förståelse. Ytterligare samordningsutmaningar kan uppstå på grund av maktkamp eller konkurrerande prioriteringar. Det är allmänt erkänt att olika yrkesgrupper har nytta av att samordna sitt arbete. Men när det gäller frågan om hur man samordnar det arbetet uppstår problem.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
VD-tidningen premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Strategiska artiklar med tips och analyser.
  • 6 fullmatade magasin årligen.
  • Tillgång till premiumnyheter på vdtidningen.se.
  • 100 procents fokus på vd-rollen.
Redan prenumerant?

Ny forskning, delvis genomförd av forskaren Michael Barrett från Cambridge Judge Business School, som är anknuten till House of Innovation vid Handelshögskolan i Stockholm, försöker förstå mer om hur dessa problem kan lindras och hur samordning av yrkesövergripande arbete kan göras väl. Denna forskning fokuserar specifikt på hur tid och tidpunkt påverkar och påverkas av samordning av yrkesarbete.

Tidsstrukturer för organisationspraxis ger rytm till det dagliga arbetet. Men denna rytm kan skilja sig avsevärt mellan yrkesgrupper, vilket gör det svårt att samordna dem emellan. Denna forskning bygger på befintliga studier och litteratur genom att visa hur och varför yrken själva utvecklar sin egen unika tidsstrukturering, vilket i sin tur påverkar hur de samordnar sitt arbete.

Denna studie visar på tre viktiga konsekvenser för ledningen.

1. Den föreslår att de som ansvarar för att stödja samordningsarbetet mellan olika yrkesgrupper ska vara medvetna om hur tidsdynamik påverkar samordning av uppgifter.

2. Den erbjuder att ledningen bör tänka på arbetarnas olika tidsmässiga inriktningar när de väljer medlemmar i ett inter-yrkesgrupp. Medlemmar som arbetar under olika tidsriktningar kan ha svårt att samordna med varandra.

3. Chefer bör överväga individens olika tidsorienteringar när de delar ut gruppuppgifter. Det är viktigt att matcha schemat för uppgiften med gruppens schema, annars kan detta orsaka friktion som leder till frustrerade yrkesverksamma och förvirrade arbetsprocesser.

Läs forskningsartikeln

Karriär

Strategi & målstyrning

Kunskapsmaterial

Inspiration

Ledarskap & styrning

VD-tidningen

Vd-tidningen Premium

För dig som har 100 procents fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.