I praktiken tar sig ramverket fem uttryck. Ledarskapet bör: se bortom egenintresset, vara nyfiket, bygga psykologisk säkerhet, vara känslomässigt agilt, och göra utmärkt till en vana. Låter det abstrakt? Det här är vad författarna menar.
1. Se bortom egenintresset
Tillit är fundamentet för högpresterande team, och det börjar med ledarskapet – som måste prioritera människorna runt sig, framför personliga vinster. Så säger Christie Smith, som också menar att duktiga ledare fokuserar på att underlätta för sina team och därför fattar beslut som kommer att gynna hela organisationen och människorna som jobbar i den.
I boken kallas det här för att se bortom egenintresset – att leda med långsiktig vision, inte kortsiktiga vinster. Approachen kräver integritet, transparens och förmåga att fatta värderingsdrivna beslut, även när de inte gör alla nöjda.
2. Led med nyfikenhet
Att vara uppdaterad på branschtrender är en sak, att vara nyfiken på det egna teamets styrkor, drivkrafter och ambitioner en annan. I boken beskrivs det nyfikna ledarskapet som förmåga att ställa rätt frågor, men inte bara om prestation utan också om vad som får teamet att vilja prestera. Så, menar författarna, skapar man meningsfullhet i arbetet. Ledare som fortsätter att vara nyfikna på människorna och kontexten de verkar i – samspelet mellan affären, talang, kultur och individuella omständigheter – bygger starkare organisationer.
3. Bygg psykologisk säkerhet
I boken presenteras forskning som bekräftar slutsatsen som upptäcktes i Googles Project Aristotle: psykologisk säkerhet är den enskilt viktigaste faktorn för att förutsäga hur väl ett team kommer att prestera. Känner man sig trygg när man säger emot, delar idéer eller tar risker – då stärks kreativiteten. För att frammana det här bör ledarskapet bygga en transparent kultur, med öppen kommunikation, där ärliga konversationer uppmuntras. Transparens är inte bara att dela information, det handlar om att skapa en miljö där människor känner sig värdefulla och lyssnade på.
4. Var känslomässigt agil
Den här biten handlar om att hjälpa andra att navigera i osäkerhet, menar författarna, inte bara att hantera sina egna känslor. Bra ledare förmår att ta högriskbeslut, utan fullgoda beslutsunderlag, och utan att gripas av panik. Dessutom bör de kunna involvera sina team i beslutsfattandet.
Att hålla huvudet kallt och kunna anpassa sig efter utmaningar som hastigt ändrar form, beskrivs i boken som kritiskt i det moderna ledarskapet. Agila ledare fattar inte beslut isolerade från omvärlden, de samlar in olika perspektiv och är transparenta med utmaningarna framåt.
5. Gör utmärkt till en vana
En ’utmärktkultur’ skapas inte över en natt. Det är resultatet av att arbeta långsiktigt och avsiktligt med att etablera vanor.
I boken presenterar författarna en modell som visar hur små, konsekventa ledarskapshandlingar skapar långsiktig transformation. På så sätt skapar man momentum – nyckeln till beständig inverkan.