För vad? En nyckelaspekt är att se det som ett komplement till mänskliga förmågor och ledarskapsförmågor – inte som en ersättare. Att bli sedd och inkluderad av andra människor är helt grundläggande för att känna sig motiverad, och därför viktigt att inte effektivisera bort med enbart digitala kontakter och chattbottar.
Bollplank i självledarskapet
– Där AI däremot kan göra nytta, är inom självledarskap. Vd:ns tunga arbetsbörda gör att medarbetarna behöver ha ett större självledarskap och ta mer eget ansvar – även för den egna motivationen. Där kan man ta hjälp av AI, som bollplank, för att komma framåt snabbare i frågeställningar som det kanske inte finns utrymme för att ta med en chef eller med vd, säger Malin Rapp.
Hon beskriver motivationen som en drivkraft som växer ur känslan av självstyre, kompetens och tillhörighet, och som avstannar vid stress eller överbelastning. Bara det att ”skriva av sig” sina tankar och sin frustration, till en chattbott, kan ge en känsla av lättnad och mental klarhet.
– Ett skäl till att terapi fungerar är för att den som sätter ord på sina känslor och tankar mår bättre, det visar lyckoforskning. Att skriva till en AI kan också hjälpa oss att strukturera och sortera våra tankar, vilket kan förbättra den mänskliga dialog som kommer i ett senare skede. Man kommer en bit på vägen och har bra förutsättningar med sig in i samtalet, säger Malin Rapp.
Uppmuntra experimenterande
Men inget är hugget i sten – Malin Rapp anser att en bra arbetsgivare bör ge medarbetarna utrymme att experimentera med AI för att själva identifiera vilken nytta det kan göra i arbetet.
– Som vd tycker jag att man ska avsätta mikrostunder med sitt team, eller att teamen sitter tillsammans, för att leka med AI. Det blir en sorts utrymme för lärande och för att hitta gemensamma sätt. Att dra nytta av AI går inte på nolltid men det går att arbeta fram, vilka promptar fungerar bra, hur instruerar vi AI, och så vidare, säger Malin Rapp.
Hennes rekommendation till vd:ar är att peka ut ett tema eller område där man föreställer sig att en AI-språkmodell skulle komma företaget till nytta. Dessutom tror hon att AI kan hjälpa vd:n att konkretisera och bryta ner bolagets strategiska mål i mindre och mer begripliga steg, för medarbetarna.
Vilket ansvar har vd att etablera en AI-användning som fyller de här positiva funktionerna i arbetet?
– Vd:n har ett enormt stort ansvar för att skapa förutsättningar för experimenterande, samt i att föregå med gott exempel och visa intresse. Däremot är det medarbetarnas ansvar att hänga med och faktiskt göra det som man erbjuds, tycker Malin Rapp.
Ojämn AI-användning riskabelt
Hon betonar att AI bör fungera som ett komplement, och ser risker med att AI införs på bekostnad av de mellanmänskliga kontakterna. Som vd behöver man fortsätta att bjuda in till fysiska möten, aktivt främja samarbete, och skapa attraktivitet i de rumsliga mötesplatserna.
– Det kan också bli riskabelt om hälften i bolaget använder AI och hälften inte gör det. De som inte använder det hänger inte med, och kan känna att de förlorar sin relevans som medarbetare – vilket i sig skadar motivationen för dem. De som använder AI i hög utsträckning på arbetsplatsen, behöver å sin sida se till att de växer med AI – när AI tar över ens tidigare expertområde kan det skaka om självbilden. Osäkerhet kring vad som nu ska bli ens roll, och vad ens unika kompetenser är, kan urholka det kritiska tänkandet, yrkessjälvförtroendet, och motivationen i förlängningen, säger hon.
– Nyckeln är att vd:n lyckas hjälpa medarbetarna att förstå varför bolaget jobbar med ai. Det kräver lyhördhet för vars och ens individuella drivkrafter, och alltså vad som gör AI angeläget för var och en.