Ladda paddan inför semestern!

Läs- och sevärt Låt oss tipsa om några böcker till hängmattan, om ledarskap, personlig utveckling och totalförsvarets innebörd för chefer. Eller varför inte ladda paddan med lite rörligt, i form av SVT:s kunskapsprogram om hur vi människor fungerar.

Ladda paddan inför semestern!
Ladda upp semestern! Foto: Janne Danielsson/SVT, m fl.

En vd:s tio nya budord

Titel: Klokfaktorerna – 10 förmågor som förenar 100 framgångsrika ledare
Författare: Svante Randlert
Förlag: Volante

Paradigmskiftet inom ledarskapet blir allt tydligare. Rollerna är ombytta; ledaren och chefen jobbar för medarbetarna, inte tvärtom. Och vägen dit är att sätta människorna först. Så ser det åtminstone ut när man grottar ner sig i den framgångsrika skaran. Efter att ha intervjuat hundra av Sveriges främsta ledare kommer Svante Randlert nu med insiktsfulla tips för hur man kan utveckla de tio förmågor som gör allra skillnad i ledarskapet. Det mjuka är det nya hårda, visar det sig i denna bok som är resultatet av en kvalitativ empirisk studie.

Ledarskapets kärna och grunder

Titel: Kära ledarskap
Författare: Simon Elvenäs och Stefan Söderfjäll
Förlag: Ett hum förlag

Har du gått vilse i allt du läst om ledarskap, blivit snurrig av olika modeller och råd? Författarna Stefan Söderfjäll, filosofie doktor i psykologi, och Simon Elvnäs, arbetsterapeut och Industridoktorand vid KTH, anser att nya modeord och teorier inom ledarskap ibland förvirrar mer än förtydligar. I ”Kära ledarskap” fördjupar de sig i ledarskapets kärna, som handlar om att samordna och samarbeta.

Stöd i totalförsvarsplanering

Titel: Totalförsvar för chefer
Författare: Freddy Jönsson Hanberg
Förlag: Ekerlids förlag

Det krävs mer än ett Natomedlemskap för att Sveriges säkerhetsberedskap ska fungera som ett väloljat maskineri. Vid krig eller katastrofer är det oförutsedda regel, och totalförsvar är ett brett och komplext område. Med tanke på omvärldsläget bör det dock inte vara en isolerad fråga, utan något alla som befinner sig i organisationstoppen måste sätta sig in i, skriver Freddy Jönsson Hanberg som är styrelseordförande i Totalförsvarsstiftelsen, rådgivare och övningsledare för Nato Nordic Pine. Totalförsvar för chefer ger vd:ar, ledningsgrupper och styrelseledamöter en överblick i totalförsvar för att bättre kunna balansera intressen, förbereda sig och totalförsvarsplanera.

Lär av stjärnorna för bättre välmående och framgång

Titel: Mental träning för alla
Författare: Stig Wiklund & Olivia Åsberg
Förlag: Ekerlids förlag

Entreprenörer och ledare kan dra nytta av många exempel från idrottens värld. Stig Wiklund coachar både OS-medaljörer och företagsledare och delar tillsammans med Olivia Åsberg, regionchef för Handelskammaren Mittsverige och tidigare fotbollsspelare, med sig av grunderna inom mental träning. Enkla övningar som hjälper dig gå från tanke till handling och inspirationsberättelser från stjärnor inom sporten, på vita duken och i näringslivet.

Balansräkning i tiden

Titel: Ta din tid – gör mindre men bättre
Författare: David Larsson Heidenblad
Förlag: Volante

Kan man få mer gjort genom att göra mindre? Att prioritera sin tid och finna balans i arbetslivet har blivit avgörande för att klara av tillvaron som präglas av snabba förändringar och ett aldrig sinande informationsflöde. David Larsson Heidenblad är docent i historia och skriver regelbundet i Svenska Dagbladet och Sydsvenskan. I ”Ta din tid” redogör han för flertalet strategier, tekniker och tankesätt som du kan använda för att få mer kontroll över din tillvaro och få ut mer av den tid och energi du lägger ner på ditt arbete. Att ständigt pressa sig till det yttersta är inte svaret – att ta sin tid är det.

”Din personlighet” med Anders Hansen. Foto: Janne Danielsson/SVT

Lär känna dig själv – och dina medarbetare

Titel: Din personlighet
Manus: Anders Hansen
Produktion: SVT

Att en vd har två öron och en mun är en devis som återkommer i våra intervjuer med vd:ar. Att lyssna mer än man själv pratar, bygga relationer och psykologisk trygghet har blivit A och O för dagens ledare. En grundsten i det är empati och förståelse för hur människor fungerar – och för hur olika vi är. SVT:s nya kunskapsprogram med psykiatrikern och författaren Anders Hansen är en lektion i människovetenskap, om vad som gör oss till dem vi är och hur vi fungerar. En guldgruva i tre delar för den som vill odla sin empati och fördjupa förståelsen för sina medarbetare.

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

VD-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.