Experten: Kravprofilen på en bra vd har förändrats

Vd-rollen Som vd gäller det att vinna sina medarbetares förtroende. Här är expertens bästa råd för hur du skapar ett starkt förtroendekapital.
– I dag handlar det om att vd:n ska vara en hel människa – trygg, mogen och förankrad, säger chefsrekryteraren Michaëla Berglund.

Experten: Kravprofilen på en bra vd har förändrats
Foto: Pressbild/Adobe stock

Kravprofilen på en bra vd har förändrats en hel del under de senaste decennierna.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
VD-tidningen premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Strategiska artiklar med tips och analyser.
  • 6 fullmatade magasin årligen.
  • Tillgång till premiumnyheter på vdtidningen.se.
  • 100 procents fokus på vd-rollen.
Redan prenumerant?

– Tidigare var det mycket hårdare faktorer som gällde i kravprofilen för en bra vd, exempelvis pondus och att kunna ta obehagliga beslut. I dag handlar det mer om att vd:n ska vara en hel människa, trygg, mogen och förankrad, berättar chefsrekryterare Michaëla Berglund, vd på Michaël Berglund AB.

Hon konstaterar att i dag inspireras medarbetare inte längre av perfektion, pondus och karismatiska ledare utan i stället av personer som kan visa sin sårbarhet och som klarar att resa sig trots misstag och motgångar.

– Nu läggs i stället mer vikt vid att ledaren ska vara ödmjuk, ha empati och inte uppvisa för mycket fasad, säger Michaëla Berglund.

Michaëla Berglund är chefsrekryterare och vd på Michaël Berglund AB.

Viktigt att bli sedd

I alla intervjuer som hon gör i samband med en chefsrekrytering ställer hon samma fråga till kandidaten. ”Beskriv din bästa chef?” De tre återkommande svaren som hon då får är ”en chef som ser mig”,”en chef som tror på mig” och ”en chef som pekar ut vägen och är närvarande som stöd”.

– Att bli sedd är viktigt för alla människor och blir vi sedda och bekräftade av en god ledare blir vi också mer engagerade i vårt arbete. För att våga ge förtroenden måste vd:n vara trygg. Du vågar inte lita på någon annan om du inte litar på dig själv. Mer morötter och mindre piska är det som gäller.

Det gäller enligt henne att som vd ha en nyanserad självinsikt och ha koll på sina egna styrkor och svagheter.

Vd:n skärskådas

Michaëla Berglund betonar också att en vd måste leva som hen lär både på jobbet och privat.

– I dag skärskådas vd:n även som privatperson. Medarbetare ser vad du gör på sociala medier och det gäller att i alla lägen kunna stå för vem du är fullt ut.

Hon har sett att om vd:n vill skapa förtroendekapital är det till exempel viktigare för hen att ha koll på hur företaget agerar när det gäller social hållbarhet än att bara fokusera på balansräkningen.

– Detta gäller speciellt om man vill få engagerade medarbetare från de yngre generationerna.

Kommunicera med hjärtat

Hon betonar vikten av att som ledare kommunicera med hjärtat med sina medarbetare.

– Man måste vara äkta och autentisk. Folk känner nämligen om det man säger har en betydelse för den som talar. Otydlighet är det som definierar den sämsta chefen.

5 tips

Så kan du som vd skapa förtroendekapital i företaget

  • Lev som du lär, föregå med gott exempel.
  • Våga be om hjälp och var ärlig när du inte kan eller har gjort fel.
  • Var tydlig med mål, värderingar och mandat.
  • Var autentisk och äkta.
  • Var bra på att ge cred till dina medarbetare.

Michaëla Berglund betonar vidare vikten av att ha diversifierade grupper i ett företag. Hon var en av initiativtagarna till stiftelsen Allbright som arbetar för jämställdhet och mångfald på ledande positioner och är styrelseordförande i stiftelsen.

– Att satsa på jämställdhet och mångfald skapar bättre resultat och man har roligare på vägen. Men tyvärr finns det ingen allmän förståelse för detta.

Hon avslutar med att konstatera att det i dag är betydligt lättare för en vd som fått sparken från ett företag att få ett nytt jobb än vad det var för tio år sedan.

– Det finns helt enkelt mer förståelse för att det som vd är lätt hänt att man går på en mina. Om man inför nästa vd-jobb reflekterat över det och lärt sig något kan man trots misslyckandet vara en bra kandidat. Det är numera också helt okej att ta en time-out på några månader innan man hoppar på nästa jobb, säger Michaëla Berglund.

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

VD-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.