I en tid som präglas av förändringar kan utmaningarna för en vd handla om stort och smått; alltifrån att skära ner, ställa om en verksamhets arbetssätt eller själv lära sig nya knep för att få till det där digitala mötet på bästa sätt. Som alltid är det lättast när man inte behöver stå ensam.
Vd:n: Så slipper du känna dig ensam på toppen
Vd-rollen Hur undviker du att inte känna dig ensam när krisen rullar in och jobbiga beslut måste fattas? Sweco Sveriges vd Ann-Louise Lökholm Klasson har lång erfarenhet av ledarskapspositioner och tror framförallt en sak är avgörande: att bygga relationer.
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
- Strategiska artiklar med tips och analyser.
- 6 fullmatade magasin årligen.
- Tillgång till premiumnyheter på vdtidningen.se.
- 100 procents fokus på vd-rollen.
– För mig är det avgörande att du inte är ensam i dialogen eller bara har din styrelseordförande, utan vänder dig även nedåt till ditt team. Annars blir det ensamt, säger Ann-Louise Lökholm Klasson.
Bygg upp förtroende
Hon har varit vd för Sweco Sverige sedan 2018, ett av företagen i konsultkoncernen inom teknik och arkitektur som har brett ut sig över Europa.
– Vi är väldigt decentraliserade. Vi har många anställda och det är mycket ansvar som läggs ute i verksamheten. Det innebär att jag behöver jobba med riktning, tydlighet och kommunikation kring de delarna. Jag behöver också tänka mycket på att leda genom andra.
Att vara vd är att peka vart man ska och lägga ut en riktning, men också att finnas där och stötta, bygga upp ett förtroende. När Ann-Louise Lökholm Klasson nyanställer tillbringar hon en del tid med personen för att fördjupa relationen från start.
– Det är många gånger jag har gått runt Kungsholmen med personer jag funderat på att anställa. Pratat om familjeförhållanden, kontext, vad det är som gör att du är du. Att se, höra och bekräfta är grunden för ledarskap och för att man ska våga luta sig mot den andra.
En annan del är att välja sin egen chef. Hon har själv valt sin, Åsa Bergman som är vd för Sweco group.
– Välj din chef, välj din styrelseordförande och säkerställ från början att du har en transparent och öppen dialog och att det är någon du kan luta dig mot.
Varför valde du Åsa Bergman?
– Åsa och jag har ett fint samarbete med varandra och en öppen dialog, det finns en ömsesidighet.
Involvera och var transparent
Inledningen av pandemin var det mest mödosamma Ann-Louise Lökholm Klasson kommit i närheten av i sin roll som ledare. Hon pratar om livet som en trend, en struktur som hänger ihop genom det som vi har varit med om tidigare och som gör att vi kan förstå vad som ska komma härnäst, vart trenden är på väg. När pandemin kom bröts den strukturen.
– Det är det svåraste jag har stött på i en högre ledarroll. Allting skedde så fort, det var helt ny mark för oss, våra kunder och våra leverantörer.
Hur hanterade du det?
– Ökad kommunikation, ökad dialog, en ökad mängd samtal. Det finns ingen väg runt det. Det gäller att involvera och du måste ha transparens; öppet säga ”det här är den totala bilden, så här ser det ut”.
Kommunikation sägs ofta vara nyckeln i relationer, och relationer är byggstenen som behövs för att du inte ska känna dig ensam, menar hon. Det handlar om tid med varandra som grupp, men också om att var och en vågar släppa in en annan individ, till exempel genom att visa sårbarhet.
Tips
Trestegsmodellen
- Välj din chef – Oavsett om det gäller en högre chef i koncernen eller en styrelseordförande, välj att jobba för någon du själv känner förtroende för och som du kan ha en öppen dialog med.
- Bygg ditt team – Försök skapa djupare relationer från början för att bygga upp förtroendet. Det behövs tillit och respekt för att få till ett bra ledningsteam.
- Självledarskap – Begreppet självledarskap myntades av Charles Manz 1986 utifrån self-managementteorin. Enligt Manz handlade det om att styra sig själv för att uppnå mål som satts av någon annan, om en process att förändra ett beteende. Sedan dess har det spunnits vidare på självledarskapets innebörd, men kärnan är densamma: att uppnå förhöjd personlig effektivitet.
– I min position handlar det mycket om att bygga ett starkt ledningsteam. Se till att du får starka team där det finns tillit mellan individerna. Det handlar om att ha respekt för varandra, och se till att teamet har styrkor som tar oss igenom de utmaningar vi har.
Självledarskapet
Insikterna hon har i dag har inte alltid varit självklara. Runt millennieskiftet och IT-kraschen stod hon inför stora utmaningar och tvingades hantera flera uppsägningar. Då kände hon sig ostadigare och tillät känslorna att ta större plats i sitt ledarskap.
– Nu är jag stabilare och reagerar inte lika känslomässigt. Jag förhåller mig mer metodiskt till kriser och stora utmaningar.
Dit har hon kommit dels genom coachning och utbildning, men framförallt genom egen reflektion och självledarskap. Hon är även engagerad i det kvinnliga ledarnätverket Ruter dam, som hon kan vända sig till för stöttning och råd. Men självledarskapet lyfter hon fram som särskilt viktigt.
– Det är viktigt att reflektera över vad det är som sker och hur jag agerar i förhållande till det. Men också att våga efterfråga feedback, få någon annans bild och våga ta emot den även i svåra situationer.
Hennes bild är att det generellt läggs för lite tid på självledarskap och att det handlar om att få till en förändring – inte bara att leda andra utan också att leda sig själv.
– Många har förståelsen för att det är ett viktigt verktyg men behöver bli påminda om det, särskilt när det går sämre eller sker snabba förändringar. Det är tillfällen då du behöver värna om dig själv extra mycket.