Ta ansvar för ditt liv och bli en bättre ledare

Krönika Livet liknar en trebent pall, menar krönikören Malcolm Wiberg, som uppmanar alla ledare att ta ansvar för sitt liv och sitt välmående.

Ta ansvar för ditt liv och bli en bättre ledare
Livet, pallar och ledarskapet i Malcolm Wibergs krönika. Foto: Stock Adobe

För några år sedan var jag på en konferens med några kollegor. Dag två på konferensen log kvinnan som satt bredvid mig och sa: ”Du är chef, eller hur?” Lite förvirrat log jag tillbaka och frågade hur hon visste det. ”Jo”, sa hon, ”igår hade du mockaboots, jeans och en kavaj. I dag är dina kollegor klädda på samma sätt”. Att leda genom exempel fick där och då en ny innebörd.

Det är förstås inget nytt under solen. Att vi människor speglar och tar efter varandra har vi vetat sedan tidernas begynnelse. Varianter på devisen “Barn gör inte som du säger, barn gör som du gör” fanns redan i bibeln. Utmaningen för ledare är att det inte bara gäller barn. Det gäller även dina medarbetare. Om inte du tar hand om dig själv finns det en uppenbar risk att ditt beteende smittar organisationen.

Utgångspunkten är att du har blivit ledare för att du har de färdigheter som krävs för att leda, och förhoppningsvis för att du har en personlighet som din omgivning trivs med. Att bli ledare innebär inte att du ska förändra dig till att bli någon annan än den du är. Däremot ska du ska fortsätta att utveckla dig.

Livet liksom pallen har tre ben

Jag tänker på livet som en equalizer, en maskin med vilken man kan ändra ljudets frekvensspektrum. Den har en massa kanaler, en för bas, en för diskant, en för mellanregistret etcetera. Har vi fullt blås på en kanal blir det dissonans. Tricket är att kalibrera de olika kanalerna beroende på vilken musik som spelas. Det finns liksom ingen inställning som alltid är rätt utan det beror på var vi befinner oss i musiken.

På samma sätt är det med våra liv. Någon liknade det vid en pall. En pall som består av fyra delar. Sitsen och tre ben. Mitt ”jag” i form av sitsen, familj och vänner som ben nummer ett, hälsa och fritid som ben nummer två och arbete, eller meningsfulla aktiviteter, som jag föredrar att kalla det, som ben nummer tre. Vår pall behöver olika uppmärksamhet under livets faser. Men alla fyra delar av pallen måste alltid få sin beskärda del av min uppmärksamhet, annars faller pallen ihop. Så också livet.

Du ansvarar för ditt liv, och ansvaret för ditt välmående är ditt, ingen annans.

Och här kommer utmaningen! Du kan inte förvänta dig att din organisation ska ta hand om din pall. Det ansvaret bär du själv. Här fick flygindustrin till det rätt. ”I händelse av att kabintrycket skulle förändras kommer syrgasmasker att släppas ner vid era huvuden. Var vänlig och först ta på dig syrgasmasken själv innan du hjälper andra”. Du ansvarar för ditt liv, och ansvaret för ditt välmående är ditt, ingen annans. Att inte ge sig tid till familj, hälsa och vänner är i min bok tjänstefel. Förutsättningarna för ett gott ledarskap börjar i förmågan att leda sig själv till ett bra liv. Eller som Peter Drucker uttryckte det: ”You cannot manage other people unless you manage yourself first.”

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

VD-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.