Vem är din wingperson?

Krönika I den priviligierade men också utsatta rollen som vd kan man behöva en wingperson, framförallt under de första hundra dagarna som brukar sägas vara avgörande. Och i synnerhet om du har ett förändringsuppdrag, skriver Agneta Olsson.

Vem är din wingperson?
Ägare behöver också utbildas, menar Agneta Olsson. Foto: Emmy Jonsson / Adobe stock

Att vara vd är, som du säkert känner till, inte bara en privilegierad position, utan också en utsatt sådan. Visst, du har din ledningsgrupp som stöttepelare, men det finns tillfällen när du tar över efter en vd som är mycket omtyckt av sin ledningsgrupp. I dessa stunder kan varje förändring du gör mötas med skepticism, om inte rent av motstånd.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
VD-tidningen premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Strategiska artiklar med tips och analyser.
  • 6 fullmatade magasin årligen.
  • Tillgång till premiumnyheter på vdtidningen.se.
  • 100 procents fokus på vd-rollen.
Redan prenumerant?

Jag minns en gång när jag tog över som vd. Alla i ledningsgruppen hade haft en mycket nära relation till min företrädare. På mitt första ”lära känna”-samtal med medarbetare frågade jag i slutet om tips till mig som ny vd. Flera underströk vikten av att behålla samma typ av ledarskap som tidigare och fokusera på samma frågor. Jag blev överraskad av svaren. Budskapet var tydligt. Jag kommer ihåg den konstiga känslan, att känna sig ”oönskad”, att inte få vara mig själv.

Du förväntas stå orubblig och nästan omänskligt stadigt.

Vd:ns position är som att balansera på den smalaste punkten av ett timglas. Ovanför dig, pressande med förväntningar, har du styrelsen, ägarna och eventuella investerare. Under dig strömmar företagets dagliga verksamhet, där medarbetare i bästa fall ser upp till dig i hopp om vägledning, beslut och inspiration. Du förväntas stå orubblig och nästan omänskligt stadigt. De första hundra dagarna som vd brukar man säga är avgörande. En blivande vd behöver förbereda sig noga, inte bara på uppdraget utan stödstrukturen runt omkring. Speciellt om du har ett förändringsuppdrag.

När stressen ökar och sömnlösa nätter blir till rutin, kan det, för bolagets framgång, vara avgörande för en vd att ha någon att vända sig till utanför företaget.

Jag hade själv uppskattat en så kallad wingman eller wingwoman att kunna lita på obehindrat. En erfaren person som förstår det unika trycket av att befinna sig mitt i midjan av timglaset. En person som vill att du ska lyckas med ditt uppdrag, för bolagets bästa. En person som har gått i dina skor, och förstår de unika utmaningar som en vd står inför. Deras roll är inte att fatta besluten åt dig men att ge dig de insikter du behöver för att fatta dem själv – och framför allt ge dig en känsla av att inte vara ensam.

Denna person bör vara så tillgänglig att du kan ringa dem nästan när som helst, inte bara genom inbokade möten. Du kanske inte ens har tid att gå på möten. En osynlig vägledare, både i affärsfrågor och inte minst på det personliga planet. Och även när sanden rinner som snabbast i timglaset, skulle de vara där. Och helt ärligt, om jag skulle tacka ja till att bli anställd vd en gång till, då hade min första ”rekrytering” absolut varit en wingperson.

Agneta Olsson är vd och grundare av Chair Management, rådgivare till ägare och vd:ar i ägarledda företag och specialiserad på att transformera bolag från ägarlett till ägarstyrt.

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

VD-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.